Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
標準Zoom大家會揀 24-120 定 24-70 2.8 ?
主要開工影event 同生活相
可能之後會買 70200 2.8
光圈有幾大得幾大
Z6ii 用家
嚟緊想影演唱會
諗緊ftz + 200-500 f5.6
定直接100-400z 好
距離大約25-30m 左右
70200z 2.0x
200-500已經重 加ftz會頭重尾輕得好緊要
200-400呢段唔常用就諗z小黑+2x
常用可以直接諗100-400
睇你之後仲會唔會用得到100-400
如果會用既咪直上
留支2470f4 +龍35-150 f2-2.8
本身想買sony a74
但見到nikon z7ii個規格都差唔多
想問下for一般旅行影下相,可能會影下人
有冇話邊部好d?
龍嗰支都無Z mount
a74贏個反mon同多鏡玩,睇你有幾需要
多謝各位大大
應該400段會用得比較多
唯一掙扎係應唔應該等埋200-600再決定
咁你如果只係趕住用一晚
不如租
兩部都用過

Z72 贏
畫質
操控 手感
芒and EVF
1.8鏡高質

A74 贏
對焦 追焦
輕便少少
反芒
拍片slog
新世代GM鏡輕便
師兄我同你一樣,但諗諗下,應該都係食24-120
1. 好少用到2.8
2. 帶佢可以帶少支鏡

個重量可以比我帶2支定焦去補返D 大光圈要既野
香港
Nikon Z8 (淨機身)
(Z8 Body only)
HK$33,980-37,980行貨

日本

最安価格(税込):
¥539,550 (HKD30,615.89)
-10%税
= HKD27553

咁都係去日本買啦
對焦差得遠唔遠?
Nikon價錢就out budget ,買水係咪唔好?
提提你日本機得日文同英文menu,冇中文,接受到用英文menu就得
其實我都係咁諗
2470 2.8其實個級光圈意義可能真係唔大
帶多支定焦其實仲方便
想問係咪得日本機係咁?
其他都有中文menu?
應該就得日本機係咁,可以比6000yen去nikon plaza變返多國語版,利申未試過,佢下面未update包z8
https://search.nikon-image.com/faq/products/article?articleNo=000025300
-10% 退稅係咪大鋪頭買先有得退?
其實就唔遠嘅 z72 對焦都快 追焦咬得無咁實囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞