Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
有2470kit 換24120值唔值得
唔知要補幾多錢(2470放到幾多)
用緊z6
支z70200真係唔想買
等緊暗龍70180算
我用返小黑七算有金剛圈加持
E鏡差唔多全部都唔急換啦
係普通AF-S金圈尤其無nano coating嗰堆開始窄
我自己都係F mount大三元,24-70係G,70-200係E;我如果入手Z機會換闊嗰兩次,小黑七應該用到佢Z mount出次代鏡
兩睇
z嗰支sharp過黑7
最近對焦距離又短啲
加tc2.0x又非常可用

有唔少人換嚟一支當兩支
[新品預訂] Nikon Z8
- 將 Nikon Z 9 旗艦級相機的先進效能,融入輕巧便攜機身之中,功能不減
- 4,570萬像素
- 重量:910g
- RAW 連拍 20fps 逾 1,000 張 / 120fps 追焦連拍(1,100萬像素)
- 錄製畫質:4K UHD (30p / 25p / 24p)、Full HD
- 錄製格式:12-bit N-RAW、ProRes RAW、 10-bit Apple ProRes 422 HQ 及 8 bit-H265 SDR
- 可拍攝長達 125 分鐘 4K UHD/60p 影片 或 約 90 分鐘8K UHD/30p 影片
- N-Log 色彩分級功能
- 4 軸垂直/水平翻揭式螢幕
- 可拆式直度 (另購)
- 雙卡槽 (CF-Express & SD)

Nikon Z8 淨機身
建議零售價:HK$33,980
預購連結:bit.ly/3ByF77k

Nikon Z8 連 24-120mm 鏡頭套裝
建議零售價:HK$41,980
預購連結:bit.ly/3MuaLZT

到貨日期:5月25日

查詢 WhatsApp : wa.me/85265088222
天祥網店 : www.tincheungonline.com.hk
FB : Tin Cheung Camera Company
IG : www.instagram.com/tincheungcamera

#tincheungcamera #新品預訂 #Nikon #Z8
天搶已出價 33980
同想象中差不多(貴)
終於有價
同想像中差唔多
我估31880 真係太naive
都預咗同Z9水差唔多
買N記body恒例:等一年半載
或者考慮國行 都算平
咁改進實有,淨係Z mount大咁多已經係一回事
不過F mount水尾嗰堆鏡個分別無舊底G鏡咁大
f-mount大三元我覺得最值得換z-mount鏡係14-24,因為真係輕咗勁多,其餘兩枝真係唔急換
係 其實最大分別係個平衡感
唔介意真係唔急換
去緊旅行,部d750突然間error,塊反光鏡上咗去,快門簾落咗黎,係咪冇得救?

Error Message係咪叫你按快門?
應該係反光鏡jam咗
按快門冇反應,塊鏡可以拉到落黎但係會彈返上去
你將塊鏡反落嚟嘅同時試吓一邊不停㩒快門,如果都係彈返上去,個mount左邊有粒「的」,你試吓向下撥睇吓塊反光鏡可唔可以完全反落嚟
搞掂喇,唔該你
想問z24-70 f4影人算唔算好差?拎去旅行f2.8又驚太大太重,同埋貴成皮
睇下你想點影啫
環境人像冇問題 但係你要散景淺景深嘅2470/2.8都唔會夠做
加支50.8囉 3K多少少 40.2都得㗎 1600蚊
24120啦
旅行影女用過完全夠用
明白咁留返嗰一萬買其他鏡
好似都唔錯
得閒去拎下上手睇下有幾大支先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞