Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike
用落覺得Z8個快門聲都幾難聽, 之前睇片唔覺
柒得過富士
睇下會唔會好似Z9咁遲d有得自訂快門聲
暫時無反聽過咁多部都係ZFC既快門聲最好聽
頂,等左幾個月想zfc/ z30跌價

結果仲升緊

睇黎得 z30 唸得過,zfc 貴左成千蚊
https://youtu.be/iiuI7uH578Y
支鏡都幾唔襯Zfc
同點解得F11
各位大佬,小弟想買Z5 + z24-200 kit ,有無閒鋪好介紹,上去price.com睇間間都話無貨
希望有SE版
間間都冇貨,極有可能有後繼機
配黑機尚可接受 之前40 2都係咁用
無se版,真係好多鏡都唔襯zfc

得28同40 暫時襯到
幾時出FF版ZFC?
上個月排咗半粒鐘買咗支85.8暫時冇問題
想影人,買70-200 2.4定 85 1.2好

兩支鏡價錢差一萬數到,我暫時得24-70 2.4一支鏡
70-200 機動性高d,但景深唔會夠定焦淺同靚
85係標準人像焦距,但你無用開就要時間熟習,同埋可能要成日crop
無咩心水就上70-200先,焦段延續你支24-70
兩枝唔同用法
錢多咪買晒
只揀一枝只for人像一定85.2
多用途打埋event或者落2x打下其他野就70200
zfc水貨行貨都升左好多
其實齋買body 跟住等支24mm F1.7
感覺同支kit 28mm f2.8差唔多
除左唔太襯之外 有無得諗?
專業job 85.2
自用70-200
2.8唔夠用先再買85.8再配支好少少的燈會實用d
當然錢夠 唔想玩變焦 或者想等暗龍支 150-600就另計
如果長焦應該揀 100400 定 70200加 2x Teleconverter?
關於 1.4x vs 2x teleconverter 嘅 review 可參考呢度:https://www.cameralabs.com/nikon-z-tc-1-4x-tc-2-0x-teleconverter-review/

If 考慮 image quality only,我只會買 1.4x。如果你唔係聞/曬相 (e.g. A3 size),倒不如買 2x。買完 2x 會心思思想買 100400 的話,咁不如直上 100400。At the end,其實都係睇你影 d 乜。

利申:下個月中去日本會打算上山,會買 1.4x。
幾好
試下自己搵貼紙扮復古
或者買個轉接 用住屋企啲菲林鏡先
出左se就可以入手
有支Z mount 35/1.8, 想再入多支定焦1.8 影BB, 50/1.8 同 85/1.8 二揀一 入邊支好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞