Nikon 討論/貼圖區 (22) Z6iii/Z8幾時出?

1000 回覆
3 Like 3 Dislike

本身等z8 但太貴
Same, 見到同D850差唔多size又有啲卻步
咁你用緊咩機
但唔知下年出唔出7iii 先最kick
用緊富士 想轉nikon
如果知佢唔會出 我應該會直接買咗7ii先
最幣係唔知

Tyson & Scotty

Nikon Z7II
Nikon NIKKOR Z 24-120mm f/4 S
唔知咪當佢唔會出住先一係買住7ii 二手用住等
最click係z8仲用緊z7塊sensor。

話則z7個processor可能發揮唔盡塊sensior,但用同一sensor又心理上覺得唔抵。
唔係同一塊嚟架喎
Z7係bsi non-stacked
Z8同z9一樣係bsi stacked cmos
Readout快過z7嗰塊好多
最click係z8仲用緊z7塊sensor。

Confirmed?
Confirmed fake
你個名
活在過去
老老77
Z72個spec根本仲玩到十年八年 個追焦未至於話差,只係冇8 9咁癲
純靜態相又分別不大

總結仍然開心使用中
另一樣就係我盡量唔update firmware 怕好似電話咁降低效能
但係nikon啲fw係改善對焦/加新function
之前爆炸頭成日話nikon對咗落背景就痴死咗個問題 都係fw fix咗
明明用緊Z9嗰隻stacked sensor,先俾人叫做mini Z9
當然你可以話BSI CMOS同46MP嗰兩part係「一樣」
依個有聽 係唔係真係脫胎換骨左

Nikon d firmware先要keep update下話
例如Z7咁你唔update真係差好遠喎
第一次聽有人唔update firmware
四家最有良心update 一定係N
就好似智能裝置咁有啲人堅持唔update

我個人反而希望佢下一個update可以令Z6ii/Z7ii 嘅能夠支援到HEIF
Z6/7個fw v3.40聽講真係脫胎換骨
二代就唔多覺 只係改善可用性多
始終censor同processor性能有上限
咁我真係唔清楚
想問下有冇巴打係B&H買過機?會有中文Menu ?
你條撚屌真係活在過去
Z8 同 Z7ii 個分別值唔值$18000?
Z8熄咗手震功能,會kick一聲
想知係咪即係z8有得鎖住cmos?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞