Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
大約4個月前好似有新聞話澳洲放慢加息速度
https://lih.kg/3168316

今日有新聞話澳洲加息周期無咁快完結,仲有可能增加加息幅度

澳洲央行料今年內加息6次 通脹仍處高位
https://inews.hket.com/article/3455204/
Thank you咪即係擺龍門
本身seasonal adjustment依個統計學概念發明出嚟係有佢嘅原因,而且調整嘅方法又唔係臨時改變,所以都唔算係搬龍門嘅。(相比之下2023年1月改CPI計法就難免有搬龍門嘅嫌疑)

每年聖誕節都大同小異,對銷售數據做seasonal adjustment係有合理性,亦都唔容易出差錯。
但係疫情期間的數據太極端,美國佬需要對數據做好多唔公開嘅額外調整,依啲額外調整合唔合理、影響有幾大無人知。

我唔係生活喺美國,隔住個mon好難感受到美國經濟好唔好。我覺得唔好輕易俾少量數據牽住走,太快作出「軟着陸」嘅結論。
土耳其連續兩次7.8級地震
有冇人用IB
想問下我依家有個cash account 點先轉到margin account好撚想買leveraged etf但佢話我financial portfolio 唔meet 佢standard
求救
幾時會出調整嘅數據
每組數據唔同,非農嚟講就係咁:The Current Employment Statistics (CES) first preliminary estimates of employment, hours, and earnings are published each month approximately 3 weeks after the reference period. Estimates are then revised twice, before being held constant until the annual benchmarking process. Second preliminary estimates for a given month are published the month following the initial release, and final sample-based estimates are published 2 months after the initial release.
https://www.bls.gov/web/empsit/cesnaicsrev.htm

拉落啲會見到3次estimate數據差異可以好大,例如2021年11-12月。一開始以為就業市場唔太強,點知後來發現咁勁,所以聯儲局喺加息上先咁遲緩。
再掂12300又供
學到野
其實𠵱家諗Longside有啲想roll 咗佢去啲低Strike
反正Short Side 我都平曬
無記錯要去setting到做test?
佢冇一個係做leveraged etf, 我做哂option 個啲都唔得
由外國著名問答網站 Quora 推出的手機程式 Poe,集合了 3 款人工智能聊天機械人,早前需要邀請碼才能註冊,現在則全面開放,香港網友毋須用 VPN 都可登記使用。Poe 裡面有 3 款聊天機械人,分別為 Sage、Claude 和 Dragonfly。

「Sage 就是近期談論度極高 OpenAI 開發 ChatGPT 的簡化版
Claude 則是上面提及 Google 嘗試從後趕上的 Anthropic
Dragonfly 則是 ChatGPT 所採用的語言模型」

現時 Quora 僅為 Poe 推出 iOS / iPadOS 版本,並沒有 Android 和 Web 網頁版本。
若果你有本就roll得過
因為你依家唔roll, 你已經係total loss
roll 的話,最多都是輸多一舊細錢,若果TQQQ彈上返40,應該夠cover 你之前輸嗰張call
或者賣咗佢轉做TQQQ都係一種roll down
買實股? 我12月做左1次,由得8張strike@50嘅call到期,買左800股TQQQ@17
我原本sc 95平曬
得返廢紙lc 90
諗緊roll 落40-50 張數少啲
博輸少啲甚至接近平手
3 weeks
實股都好似諗得過
𠵱家幾抵買 而且又坐得
扣返我short side賺嘅錢其實唔算難追
返去計下先
搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞