Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
等amc跌返落嚟 / 1星期後就會知
準確啲嘅講係等put嘅IV回落
同埋衰啲講句,萬一俾人call margin
到時平更多主倉都要keep依個short iron condor
今日晏晝仲過左數落ft,而家筆錢仲係處理中
Cash secured 量力而為算
咁你正股同都會跟long call一齊落嚟
不過券商計margin嘅方法,我又唔係真係好熟
特別係依啲extreme case
long side唔會俾人early exercise
只有short side先會俾人early exercise

如果AMC升到超高,short call嗰隻腳可能會俾人early exercise,到時你仲有long call喺手

如果AMC跌得好深,short put嗰隻腳可能會俾人early exercise,到時你仲有long put喺手
但係佢爆升人地行完再爆跌,你long call 同sc 應該係左一巴右一巴
你俾人early assign完會有100股short position,應該唔會太大巴
又好似係
唯一諗到既伏位係揸到夠期$3-4呢d位sp入左股再盤位爆跌
算,堅訓,唔玩太盡拎個午餐錢算,費事未落IV就比人行權
如果AMC升到$100對方early exercise short call
我會有價值-$10000嘅-100股AMC,同埋1張價值$9500嘅$5 long call

跟住AMC跌到$30
我會有價值-$3000嘅-100股AMC,同埋1張價值$2500嘅$5 long call

同埋我只要任何時間exercise就可以用$5去買返100股,所以只要唔俾人斬margin嘅話,就算俾人early exercise都唔會有事

anyway, 我只希望AMC快啲跌返落嚟,到時唔洗心掛掛。
今晚所有嘢都跌緊,點解得AMC仍然升?short squeeze緊?仲有冇其他meme stock都係升緊?
Search咗AMC有咩新聞
雖然應該都唔會影響依個策略,不過關於AMC最大單嘅新聞係依單

有冇高手解釋下AMC 17/3 short iron condor $3/$4/$4/$5
https://lih.kg/bwoKHMV
跟左機

不過想問如果到期時唔exercise ,手動平long side個spread又太闊 ,最後會變輸?
Case 2, AMC 3-4 long put 3應該OTM, 4 put ITM, 應該係變左long AMC.
第一次真係見option 有得做arbitrage
No holding Put call parity.

拋磚分析:
Root cause 應該係put side IV 太高

Reverse Conversion 高過4蚊
Btw IB 個call IV> put IV. 唔知咩事

可唔係因為AMC short interest 太高, markets short 唔到,所以存在arbitrage limit.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞