Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
LEAP唔係好敢玩,同埋多數做short side
以前唔識 真係賭仔心態
仲要嗰陣最高位開咗個頭

趁𠵱一兩年低位 我short side平曬
long side就反正都預變廢紙
剩返幾多拎得返嘅,roll低少少strike又賭下囉

反正個信念同我持有嘅正股一樣
都係睇股債係衰退前有煙花放

btw 唔夠權張齋做short side
disinflation (通脹放緩)令市場太興奮

之前由油價由$120跌到$90再跌到$70,一定有助減低通脹。而家油價見咗底之後,通脹下降嘅趨勢keep唔keep到就有待觀察。睇吓會唔會出現按年下跌但係按月上升嘅情況。
中國製造業復蘇呢個因素
有冇人入唔到某啲post
網頁版穩定啲,apps版成日load唔到
以為要換電話
係咪終於見到compound effect

YTD TQQQ > 3x NQ100
因為住屋成本有好嚴重嘅滯後性,所以根據達拉斯聯邦儲備銀行嘅一篇研究,預計到CPI入面嘅shelter 5月見頂,之後就會回落。

除咗住屋成本,油價喺舊年3月、6月咪好高嘅,基數效應之下對今年今年3月、6月通脹數字都有利。

所以各個通脹指標回落到4%以下應該無咩問題,通脹比Fed Funds Rate低0.5%或以上嘅話,聯儲局會比較接受到,沒有non-stop加息的迫切性。
至於可唔可以回落到2%就要等到今年10月之後需要擔心嘅事。

總之每個月公佈通脹、薪金升幅數據都睇MoM升幅,低過0.165%就係向2%通脹目標前進緊。
快d offset損耗
你 roll d 價咁遠
我 roll 親都係 ditm
睇你驚唔驚衰退
驚漲階段 當知更鳥鳴叫時 已經天光左
漫漫長路
原來鮑威爾每日下午5點左右就收工
https://www.federalreserve.gov/foia/chair-powell-calendar-122022.htm
190k
想問tmf 仲有無機會
FED已經講唔會短期停加息
就算減息都唔會減到好似疫情之前咁
等佢減息個陣驚佢損耗仲大個來緊個升幅
TMF decay唔算好嚴重,2020、2022年分別decay咗14%同11%左右。我list啲睇好睇淡因素出嚟你自己判斷

睇好嘅原因:
1. 加息已經接近見頂,而家已經priced in 4.75-5%,就算加到5-5.25%,相差都只係0.25%,唔會攞你命
2. 經濟硬著陸嘅話債券會升
3. 財政部研究緊回購國債,但唔一定會實現,目前亦未有明確時間表

睇淡嘅原因:
1. 縮表仍然進行中,甚至可能持續數年 (琴晚鮑威爾講)
2. 2023年底不幸通脹重新抬頭嘅話,利率維持喺高位嘅時間會比預期更長
3. 經濟軟著陸嘅話債券未必升
4. 日本改變寬鬆政策嘅影響難以預計

我覺得TMF跌嘅空間有限,唔認為會穿前底
上升嘅空間存在且確定性高,可以分兩段,第一段係硬著陸,第二段係2024年減息同埋更遠嘅停QT
第一段可能喺2023年發生,第二段就分分鐘要有2-3年或以上嘅耐性
我有開SP SC賺吓時間值,但係TMF期權成交量好少唔太好做
但係個故事都唔同咗,所以應該唔計
唔當中都唔當唔中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞