Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
你個名算唔算係?
又係呢條廢老
leverage係一定要
普通人靠兩倍leverage index
識d TA做三倍leverage 出入index
再上就要好叻先得
當你係任何一個領域夠叻, 你一樣會賺到大錢, 重點係你有無本事嬴到大部分嘅人?
投資指數EFT 只係一個簡單嘅手段令你資產增值, 無咩野理據咁做就可以令你跑嬴大部分人
美聯儲巴爾金:由於季節性調整問題,最近的就業增長、零售銷售數據其實並沒有帶來太多信號。

美聯儲巴爾金:控制通貨膨脹將需要更多的加息,至於要加多少,我們將需要後續評估,支持上次25個基點的加息決定。

琴日James Bullard同Tom Barkin都提到seasonal adjustment嘅問題。
而家通脹回落緊,但回落嘅速度明顯唔夠快。另一方面,一個月強勁嘅數據又唔足以證明經濟真係過熱。
距離3月21-22日嘅FOMC會議仲有時間,睇埋下個月數據先做判斷。

如果經濟真係強勁,企業盈利同情緒唔會太差,但通脹回落速度唔會快,利率就會higher for longer。依個係2-5月要諗嘅問題。
Higher for longer之後會唔會引發更深嘅衰退,定係成功唔引發衰退就馴服通脹?依個就係下半年要諗嘅問題。
減息就更加長遠。

相反,如果經濟衰退提早出現,上面所講嘅時間都會提早。
2月CPI 會唔會因為上年基數高而大機會回落返快啲?
YINN
200%stock +100%bond 算兩倍定三倍槓桿?
靠關係
早....

有冇EXCEL高手教下我...點樣可以係J13行一輸入股價就自己彈一行新既數據?? 超出我呢個新手能力.....
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VKBI9FPKUKM8WeP93uMtk4HvlKwTuRsv/edit?usp=share_link&ouid=115440568510415026864&rtpof=true&sd=true
用緊連登app 入去睇唔到cell formula,但可唔可以喺後面用到J行cells 嘅cell formula 加返if(j[行數]>0,原本formula, “ “)咁?
THX....消化中
贏定輸
Short side 要計算好多 gd luck
係呀...OUT巴
唔緊要...唔該OUT巴

冇攪VPN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞