Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
美國1月PPI同比增長6%,預估爲增長5.4%,前值爲增長6.2%。美國1月PPI環比增長0.7%,預估爲增長0.4%,前值爲下降0.5%。

美國上週首次申領失業救濟人數爲19.4萬人,預估爲20萬人,前值爲19.6萬人。
reinflation咁快就到
加息預期升咗少少但變化唔算大

(btw, 大家鍾意每次貼依張圖都quote上一張?)
US10Y Yield 見短頂?
好呀 有對比
仍然認為係會衰退,只係唔知幾時到
可以係Q2, Q3, Q4,而衰退last幾耐又係一個問題
本來等緊下星期俄鳥戰爭escalate
點知PPI已經食左一半糊
下星期俄烏戰爭escalate

點解? 因為一週年?
係 一周年點都會賀一賀佢
因為春天來鳥
俄軍總攻日
但同時烏克蘭都開始有坦克
但通常發生果日已經冇反應
rumor會在tuesday - wednesday 出現
下個星期2 - 3 分批買返啲QQQ TQQQ
而家重倉JNJ 避險

不過諗唔到個爆點。瑞信好似過到骨
「生意差」係未必有明顯嘅爆點
店舖唔會一夜之間無人幫襯,只會慢慢覺得越嚟越少人幫襯

未必好似俄烏戰爭對通脹嘅影響咁一嘢爆上去
疫情對供應鏈嘅影響反映喺物價都用咗好長時間
等到真係有大型企業生意差到執笠嗰陣
到時衰退已經開始咗一段時間囉
【美聯儲梅斯特:如果情況允許 美聯儲可以加快加息步伐】美聯儲梅斯特表示,通脹出現更多的意外上升將使得美聯儲的貨幣政策更加激進;可能需要一年的時間才能看到加息的全面影響;必須提高債務上限,美國不能出現債務違約;通脹出現更多的意外上升;如果情況允許,美聯儲可以加快加息步伐。

今晚2:30仲有James Bullard 講嘢
我都想問d長債跌左三年幾時跌完
𠵱家睇似2024-Q1
試吓去隔離post問
到時衰退出現SQQQ都未必有50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞