Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Out巴 覺得tlt會唔會再破底
純粹set 一個位入貨
4.0入
4.5入
5.0入

原因好簡單
fed 繼續推高terminal rate
更大機會衰退
驚fed不斷加息
ib 個calculator show 到有max loss?
但係明明credit 一套1.46
計錯數?
AMC個max loss係-46,唔係46,代表最壞情況都有46收到。

你試吓去搵QQQ做返類似嘅組合,max loss係正數唔係負數。
Thanks
姐係我係buy 呢套iron condour at net credit 咁既意思?
jepi 同 usoi 各 持倉一半 點睇?
唔好見到過去表現好似OK,keep住有派息就走去做。
真係完全理解佢點樣做到依個回報先好諗。
事件成因分析:

平倉時機分析:

成套嘢揸到expire嘅分析:

其他考慮因素:

諗住咁多,做其他嘢先
今晚再傾
真係比人行左權
揸到expired 個價應該一定converge
BTW 比人early assign左🤓
白袋time value
early assign點樣處理我都未諗得通透

分析吓以下兩個做法:
1. 你又即刻exercise long call + 開市即刻close埋put嗰兩隻腳
2. 開市即刻買返100股 + 同時間開返張short call

1應該係最保險?
2我未完全諗得通
Close哂佢算,可能要蝕少少,put iv仲係高
今日short 左, 啱啱收到IB 通知比人 assign左,打算開算long stock short call多次, 3.6 debts, 計埋收左果4蚊應該袋到啲time value. 聽日開市再包膠下

第一個做法個問題係等於realising 1 dollar loss. 之後仲有對put legs, 如果向下左就再輸多一蚊. Total 2 dollar loss.
但當然最保險

但啲人冇神神提早行權做咩,唔要啲時間值?
大戶想做ss買哂d價再夾?
琴日爆升,本身short 左個班友要貨頂住掛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞