Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
一直BIL 月底賣出除完息再買 賺差價
好恐怖
臺積電(TSM.N)盤後跌3%,巴菲特旗下伯克希爾披露去年Q4減持臺積電5176.8萬股,減持幅度達86%。
月頭按紀律賣咁d 睇黎又有機會買了

好在跟紀律 上月高位賣出小部份減減壓,降低持股成本

高位碌番原點情緒點都股到影響 始終人黎既我唔係chatgpt

真係股市入面冇咩係冇可能

分分鐘下次公布大量買入TQQQ
今日準備爆升!白宮:三個不明飛行物與中國無關!
https://lih.kg/3306920
巴老對長線投資嘅執著,真係影響咗我好深,往後研究啲咩投資策略,都係拉到個timeframe好長咁睇
聽到有個講法話巴菲特只係轉咗去台股,所以唔洗申報
可能係馬後炮
早幾日我話SOXX轉向既

嗰時已經睇到TSM 都有轉向
無講出黎
主要係睇到RSI 背馳
同成交 背馳
叫AI推薦砌機list
依個application幾得意

ChatGPT $8000 砌機list
https://lih.kg/3307273
見Out巴最近都特登提未adjust嘅數據
係adjust嘅方法成日搬龍門/冇特定準則/唔透明無從得知定係有咩問題?
唔係嘅話點解要係咁提住?往年未adjust嘅數字其實係咪都係差唔多?
巴菲特:如果你不願持有股票10年,最好連10分鐘也不要持有
https://lih.kg/3307306

廢老以前有冇短炒過
問得好好呀月

Seasonal adjustment簡單嚟講就係「數據一向較低嘅月份,調整後就會高返啲,而數據一向較高嘅月份,調整後又會低返啲。」

第一個問題係調整後數據可能會脫離市民真實嘅感受,例如每年1月就業人數都係較低,就會調整返高啲。結果就出現「明明多咗人失業,但係調整完的就業人數竟然上升」的奇怪情況。

如果你唔係睇個別月份,而係睇一段時間嘅trend,seasonal adjustment有時調高有時調低,唔會每個月都調高就業人數,調整嘅影響係會average out。所以如果你研究就業人數一段時間嘅trend,都係應該用seasonal adjusted嘅數據。

但係睇個別月份嘅話,睇調整前數據會比較直接feel到美國人對衰退、通脹嘅情緒。 今個月對美國經濟實際情況有好多疑問,所以我先特別留意未經調整嘅數據。

第二個問題係adjust嘅方法涉及好多人為嘅改動,特別係點樣處理疫情嘅異常數據。
不過依啲太technical我真係無能力研究。(有興趣可以睇 https://www.bls.gov/opub/mlr/2022/article/ppi-and-cpi-seasonal-adjustment-during-the-covid-19-pandemic.htm ,利申我都無認真睇過)
我嘅想像就係一班經濟學家對住啲數據,好自信咁決定邊啲sample要剔走、邊啲sample嘅比重要調整。
咁前所未見、咁大規模嘅調整到底有幾準,就睇你對經濟學家有幾大信心囉。
Tsm PE落到11左右可以慢慢入貨 依家14-15左右
Tsm已經係少數價值型既科技股
Prospect又唔差 再觀望下先
如果巴菲特唔係減持,而只係將ADR轉咗去台股,咁TSM而家就係跌突咗
不過而家考證唔到

好似佢食到1月個浪已經賣左
點解會話佢買左台股?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞