Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Out 巴有冇今個星期update

新嘗試,試吓更新一張點數接近啲嘅圖
Thank you
out巴post#1已經講緊呢樣野
叻就發達呢樣諗多咗
賺錢最緊要運 其次風險承受能力
要做老闆 都要放棄穩定收入去創業
謝謝out巴 麻煩哂
方便好多 唔駛拉黎拉去 唔該哂
有運氣只可以帶比你一時嘅成功, 你需要有能力先至可以長時間維持到你嘅成功
情況等同偶然會有賭客喺賭場贏到大錢, 但係最終都會輸返晒D錢比賭場。只有最聰明嗰批賭客 (即係唔信靠賭可以發達, 偶然入去玩兩手嗰種)可以有機會保留到贏返黎嘅錢
bill gate個仔/中迴力球一定要能力啦
陳友諒探個頭出去俾人射死又一定關能力事啦

能力唔係話冇用 但再好既能力都唔夠運氣嚟
我祝你有辦法控制到自己嘅運氣, 一世行好運
認同 就算月供指數 運氣唔好錯誤時間投入都影響回報
我唔係未試過
too good to be true

「自從聯儲局使出咗必殺技「歷史上最快嘅緊縮周期」之後,通脹魔王終於被消滅,通脹率自此慢慢回落到2%以下,從此美國佬同歐洲佬就幸福快樂咁生活」依個結局太童話feel

如果最後美國佬唔衰退、歐洲佬又唔衰佬、中國佬又唔衰退,咁真係奇蹟

具體argument需要啲時間整理,遲啲再寫吓
睇錯幸福賓周
其實都唔會有咩特別分析
啲論點其實連登、各大YouTuber都講過哂

我唔會話一定會到3200,我傾向係「即使到3200都生存到」

同埋連登太多熊市股神,好難想像一大班人成功喺4100沽到落3200,然後再喺3200 all in TQQQ直上4000發達。直覺認為2023年chok到無乜人發達先係最有可能發生嘅情況。
加息effect 會滯後
CPI 本身某啲item 又係滯後
unemployment rate 更加係最滯後
會唔會真係下年先揭盅 recession or not

另外 如果睇數據先再做野 其實係咪慢左半拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞