Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
格林斯潘年代聯儲局係會作出「預防性加息」嘅,即係未有通脹都加定息先。即係好似用「左側交易」炒股咁,好考驗決策者嘅眼光。

而家聯儲局玩data dependent,睇住數據做決定。做決定嘅時候睇太少數據又容易錯,睇太多數據又容易滯後。咁即係好似「右側交易」咁,睇太少數據又容易俾圖表fake,等真係確認牛市先入場又遲咗。

而且聯儲局仲要玩forward guidance,即係加息之前要一早預告會加息,重視同市場溝通。即係好似連登仔買賣之前要早幾日post定自己成個交易計劃咁。再加上聯儲局講完自己嘅計劃之後,又好難反手反得太離譜。當世事變化得太多太快,行動又會更加滯後囉。

其實聯儲局班人都唔識得預測未來,天下太平嗰陣大家唔會理佢地做得好唔好。但係天下唔太平嗰陣,就好似做咩都錯咁囉。
佢地預測通脹同散戶預測股市一樣
佢地有樣唔同 就係可以係咁放風 某程度影響人民inflation expectation
賭VIX將飆至50點 「50美分」投機客重出江湖下重注
https://www.wealth.com.tw/articles/bf70b2a5-1fd5-46ff-bf67-82ba58049073
依啲大注買OTM Call/Put嘅人多數都唔會真係揸到strike price為止
只要VIX升到30以上,佢可能已經賺幾倍。真係揸到VIX 50反而all or nothing風險太大
The Big Short嗰班人都唔係一路沽到尾,而係中間就平倉離場
想講教下有咩網可以睇到邊D FOMC人有投票權架...?
想請教下有咩網可以睇到邊D FOMC人有投票權架...?
以下網頁睇2023 Committee Members
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomc.htm

下面講埋2024-2026嘅投票權
例如Loretta J. Mester係Cleveland嘅總裁,而Cleveland係2024, 2026先有投票權
即係Loretta J. Mester 2023、2025年無得投,2024、2026先有得投
THX
佢一邊要緊縮但個市就日日話好快放水所以risk on
然後又要唔夾死人又要通脹回落
留名睇ching d分析post
暫時大行預測都係睇美歐 soft landing到。
中國衰退問題好似搞唔到,人行放哂水,又出手救樓市,都唔係好搞得掂
所以都唔敢拍哂心口,好硬頸咁話一定會嚴重衰退
只係抱住唔排除有嚴重衰退嘅心態

同埋唔知係咪睇太多YouTube,自己觀點其實同美投侃新闻、投資Talk君、股乾爹、視野環球財經依啲YouTuber差唔多
姐係仲未敢下判斷會soft landing/ hard landing
same聽得多,大家都有assumptions會soft landing。
但明明債市又預市左衰退
銅價週線level開始上 想衰退都難
如果無衰退,我都想all in入股市
而加好多idle cash擺係到等
做住部分sp先?
sp要有肉落袋本金大又要take tail risk。
放ML 3% risk free, 隨時all in
都得 只不過本身有個心水價位入貨sp咪袋多少少期權金 你話好多idle cash咁我都assume係夠開唔少sp
有冇人玩依題經典概率題?

我有啲懷疑老師唔識英文
https://lih.kg/3311239

https://en.wikipedia.org/wiki/Boy_or_Girl_paradox
short put TLT/TMF
接貨嘅話再諗hold定short call
tlt 要short put好近價 / 超遠期食time value先有數圍。
不過今年斷估都係債市牛市掛
有啲人睇債市熊市
咁即係賭inflation搞唔掂,美國繼續加息,呢個可能性唔否定,但唔高機率發生
bond bear market 仲大唔大機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞