Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
都係同friend傾嗰陣估
轉去台股可以省返ADR費用,又唔洗申報
以巴菲特人設嚟睇,佢又好似真係會省依啲錢,同埋唔似短炒TSM
不過都只係一個猜想,無咩證據
都有道理喎 呢次操作真係唔似佢手法

之前航空都係因為業績差同武肺時間長 但台積電而家技術打低左INTEL 三星 又同N記 AMD戰略聯盟 , 蘋果又要靠台積電 真係諗唔明
或者佢唔睇好台海關係,覺得攻台 好做發生掛
唔係我share
不過我都記得見過,可能其他巴打會知
當一年美債有5% yield 既時候
買美股既人究竟expect緊咩,我都睇唔透
頭先見到應作如是觀巴打貼依張圖
https://twitter.com/Mayhem4Markets/status/1625656572134273024
無讀過ECON看圖解讀:
係咪即係
即係S &P PE起碼落返13X
或者10Y 落返 0.3%
先係常態?

BTW real yield 即係咩
純粹係債券回報吸引啲,股票吸引力理應低啲,同你講#483嘅意思一樣,只係圖像化咗
幾多係常態就好難講嘅,但至少而家唔係常態先

Real Yield即係扣除通脹之後嘅回報,經濟學嚟講見親real依個字都係adjusted for inflation
契媽股、Bitcoin依啲升得好勁

債券同定期派息嘅公用股、防守股嘅屬性比較接近,同本身無盈利無派息嘅契媽股、Bitcoin相差比較遠

短線唔會知契媽股、Bitcoin依啲依啲炒到幾時先停,但屬性較接近債券嘅股票就更加唔睇好
qqq 16% tesla 70% 你話呢?
芒格讚TSM
其實覺得似比條下台階tsm 美國人最叻修飾詞令
個個人都問升啲咩T+5 = 跌
risk free 有5% 係吸引, 但係由於美股22年跌左一浸, 要向上彈20-30%好易
特別係跌到殘哂嘅契媽股、Bitcoin
risk free 5%炒成長股啲人睇唔上眼

依一波升浪點樣發展可以密切留意Bitcoin, 以太幣
唔使講遠, 依個post 嘅人會買TQQQ , 邊會甘心5% risk free return
直接買佢隻ETF
1100左右
好細注咁上咗ETH
咁點解唔係一開始就買台股
買TSM先唔似佢
所謂技術打低都係暫時,一二十年領先位置可以交換好多次啦
10-15年前龍頭係邊個?
尤其係宜家科技發展咁快,製程都就唻接近物理極限,加上地緣政治風險
冇咩護城河,硬科技亦冇品牌忠誠度可言
除非係收到風封裝技術/新物料等等有新突破,如果唔係反而真係唔似佢風格
如果係有風又冇理由得佢收到,華爾街個個9衝爭住買啦
可能3d wow封裝炒左車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞