Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
投資是自負盈虧的!TQQQ係高風險投資產品,隔幾個月就會跌兩成以上。
投資之前應該諗清楚風險承受能力,高追之前應該要做好坐艇嘅心理準備。

Leveraged ETF介紹篇
前言
受到全倉TQQQ巴打啟發,2021年4月開始接觸Leveraged ETF (槓桿ETF)依樣嘢。5月中開咗開咗第1個post講leveraged ETF。而家TQQQ係$24.39,即管睇吓TQQQ教會唔會滅教。

依個post會解釋乜嘢係leveraged ETF,同埋TQQQ點解咁勁。
依份Google doc會有最update同最完整嘅文章:
https://outliersecon.page.link/LETF

之前嘅post:

Nasdaq 100去到唔同點數,TQQQ、SQQQ會去到幾多錢嘅預測,每個星期會更新。唔一定準,只係大概範圍
見到幾位生面口嘅巴打問「應唔應該斬」「應唔應該溝」「點睇出年個市」依啲問題,相信依度每位巴打自己心入面都會有諗法,但講真好難直接答你。

一來我哋對你完全無了解,唔知道你背景、個倉大唔大、風險承受能力、time frame、對LETF嘅認識有幾深
二來我好燈,以前講過嘅嘢多數都錯。如果我估錯而你又信咗,累你輸錢就唔好啦
三來世界不斷有unexpected嘅事情發生,我哋嘅諗法都會經常變。如果世事有變化或者我哋嘅諗法變咗,咁我哋基本上係搵唔到你去update

但連登始終係公開嘅討論區,如果大家咩都唔講咩都唔答,又真係幾無癮
我覺得比較好嘅做法係你講吓自己打算點做,背後嘅原因係咩。大家就針對你提出嘅理據討論,最後你自己決定返斬唔斬、溝唔溝。
美國債務違約大唔大機會發生?
如果發生會點
留名all in tqqq
all hell breaks loose
https://lihkg.com/thread/3294668/page/1
如果美國債務違約會發生咩事
美國債務上限依樣嘢已經玩過好多次,so far最大鑊嗰次係2011年,評級機構調低美國嘅信用評級
當時美國國債、黃金價格係上升嘅,S&P 500就下跌

美國仲有好多手段可以防止違約。我只可以話「唔驚!有耶倫,有耶倫唔驚!」
諗緊加倉
lm
希望升住買留名
Lm
其實如果知道息口已經差唔多到頂
入TMF仲有冇得輸
入VOO了10年後見
lm
潛左水一排
18蚊上返26蚊
57蚊均價二千股仲sh緊
咁幾時會開始
然後再Search對上一次2006倒掛,已經搵唔到任何result(可能果陣d前輩仲玩緊newsgroup)

即係話,打從網上開始有discuss 倒掛呢個現像,其實d人一開始已經話:唔計
lm
呢度有冇人玩5qqq 同 tsl3
留名
股市係走前經濟4-6季,之前跌咗40%係咪已經price-in咗2023年第3-4季嘅gdp下降(衰退)

依家嘅狂牛係預期2024年中嘅美國經濟會好好境咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞