Leveraged ETF 討論區 (56)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
那日那Gap Down 我也在坐
大熊市 追貨的有幾個
跌共冧之間相差不多
也許知K綫裡的金叉 對調過

今天我願償跌下再追Call
可否一棍 升五百麼
前面顧慮太多 卻未能靜止牛魔~
有KOL Trader覺得TLT未跌完嘛
但講真我主觀TLT 落返98 係做2浪底
今次失業率升到頂14%係20年3-4月
係未即係話已經進入咗工資增長大市牛嘅時期
我有無份加人工的
98 99支持位再睇下防守力度點。
加藍領,白領有鬼。
finance industry唔俾人cut,都無曬b仔
Before

After

CPI改完一大輪之後,過去5年嘅數據都修改咗
MoM較高嘅月份(22年3月、6月)拉低咗,而MoM較低嘅月份拉高咗(22年10月、11月)

雖然整體嚟講(22年12月嘅YoY)變化不大,不過咁樣將通脹嘅升幅往後搬,都係指向higher for longer

即係本身諗住22年3月、6月通脹升得多,等到23年3月、6月就可以get rid of佢地嘅影響。
點解而家部分升幅搬咗去22年10月、11月,即係等到23年10月、11月先可以完全同依部分影響講bye bye。通脹回落嘅速度又慢咗。
乜會改埋之前啲數據咁計YOY?
index唔同咗,MoM同YoY都跟住郁架啦

睇返70-80年代失業率一直升,平均時薪都一樣Keep住升
普京國情咨文即時傳譯+文字直播
https://sputniknews.cn/20230221/1048086684.html
主力嚟緊?
講緊起公路
AI繪畫半年了,到目前為止,AI繪畫讓多少畫師失業了?未來又會有多少?
https://www.facebook.com/photo/?fbid=572971174778426
說好的創意產業 屌打專業呢

又話會計易replace
Put tqqq好無
call sqqq
咪一樣
但 consider 埋上落市磨價
好似put tqqq抵啲
short call TQQQ抵啲
如果個市連續跌嘅話,TQQQ會因為compounding effect跌我少啲,但SQQQ會因此升得多啲
所以認為連續跌嘅話long SQQQ好過short TQQQ

震盪下跌嘅話就睇你揸幾耐,揸得耐嘅話decay影響都比較大,short TQQQ有可能好啲

Option嘅話個價理論上已經反映咗以上嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞