有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
pin
以為自己留言最近都係因為價值觀唔同,同尊重等嘅問題,remove咗。但應該係我變咗,對方原地踏步。
有個中同本來好好朋友
後尾因為錢銀關係發現佢係唯利是圖嘅人
講真我唔係計較嗰少少錢
而係你連嗰少少錢都要貪,向朋友落手
我真係心涼,冇再同佢聯絡

斷絕來往之後我自己內心都仲懷念過去嘅友誼
成日夢到同佢相處
其實主動斷絕來往嘅人自己都唔會好受
明白際遇既鴻流就好
總好過那日我 沒有遇過某某
1.以前有幾個超frd嘅但其中一個女仔嘅男朋友係咁屌柒我 侮辱我,我忍唔住話左一兩句,佢就護住個男朋友,之後大家不歡而散

2.以前我以為本身我同個4個女仔好frd,同期識但原來佢地4個一早有私gp,個陣我約佢地食個飯 先開另一個谷加埋我而個私gp係仲存在緊,之後再慢慢發現同佢地嘅想法好唔同 4個人嘅處事方式都令我好不解,佢地有時仲會令我充滿太多負能量太辛苦,最後唔想再接觸依個圈子

3. 以前小學有一個同我好似倒模一樣咁嘅人 所有嘢都一樣,但因為佢移民而個陣小學無電話又無social media 就斷左聯絡,後來大學搵到佢ig想加翻佢同佢傾下計,點知人地一早忘記左我,睇都無睇我send俾佢嘅msg,個陣真係好傷心因為我都搵左佢十年都黎,後來明白見到佢係外國都同我做緊同一行 而佢都好開心快樂 我都好鄧佢開心
只可以講人各有志,大家互相尊重對方決定就夠,冇話邊個啱邊個錯

如果對方真係唔識尊重,咁疏遠未嘗唔係一件好事
係 樓主一開始就假定左 佢既生活方式=好 人地個生活方式=廢 之後俾所謂‘建議’人地
100人有100種生活態度 點解你果個先岩?將自己果套強加人身上 其實呢種人先係最煩
你當人fd咋 人地唔係咁諗
呢個係問題 點解跟你既建議先係岩?
100個人有100種生活態度
我都可以話你fd既生活態度係岩
強加係你身上又得唔得?
講真係我冇乜心
出嚟其實價值觀都唔同咗
試過講心事佢又唔明我又唔明咁
佢返嚟係咁話身邊個個人都變咗
咁呢個都合理
我係有少少就住佢傾計盡量好似幾好傾咁
返唔到去以前成日出嚟見成日吹水
佢差唔多隔一個星期就想約我
一至五返工假期想抖下或者陪仔
真係冇乜動力成日見努力維繫
有啲想就咁兩三個月先見一次
我都覺得可惜但除非我真係好得閒
但中學嗰時候真係勁fd糖痴豆咁
做狗都無必要???
原因係你根本係同一群人
大大話話都有六七個係咁
價值觀唔同咗就會疏遠
地理限制咗友誼
屋企人之外,其他人關係冇必要睇到咁重,不過呢D要有一定人生經歷先會覺悟。
睇你講野都幾chur下
有無諗過人地忍左你好多年
果一句只係導火線?
你似做緊奴工
做sales嘅大部分都係咁
一係就變到成日喺fb ig曬錶曬車曬豬肉獎
一係就根本撈唔掂死撐 做埋保險雞
有料撐得住都算啦當係人各有志
冇料扮四條真係得閒開嚟同frd恥笑下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞