有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
你個friend先係最封閉mindset個個,唔抵得身邊人好過自己,平時又無好帶挈,我都有個類似咁既朋友,成日講人壞話,如果其他人開始有意識反擊佢所講既野,佢就開始奶/擦同一個朋友圈入面類似主角/大佬咁既角色既人既鞋,討好佢,最後我覺得無必要/反佢既成本太高,逐漸疏遠佢算。

呢類人永遠講野都係我我我,唔係我你他,你想分享少少你近排做既野/好事,佢就會話咁簡單,係人都做到之類既不屑說話,將你既價值打到谷低,呢類人一句打沉人地背後付出既努力,曾經我都比呢樣野搞到唔開心左個幾月。

後來點解疏遠佢係因為我發現呢個人成日講人壞話,想知道身邊朋友既近況,但佢想知道人地近況既目的係想見到人地過得差過佢,邁向目標唔成功既狀況,想圍內笑對方,但又表面同個個朋友做friend,出去食飯之類。

最後我覺得如果身邊有一個咁既人,真係好影響你既心態,你既情緒,你想走既目標,你既步伐,疏遠左之後簡直一天都光晒,你身邊無左個只會批評抵毀你價值既人真係好重要,唔好比呢D吸血蟲吸走你既志氣,佢地想見到既係你失敗既一面。
佢都唔係想同你做朋友
大家人生階段,生活圈子唔同,加上生活重心同要照顧家庭,都明既。不過我信愈係真朋友就愈經歷到人生5同階段,都5會疏遠,所以你5洗屈就,得閒有精神咪約,5得咪算,如果佢約你出黎成日淨係講以前既事,只係佢單方面感嘆好似move on唔到個change咁,無咩意思。其實做朋友應該至少互相提供精神情感價值,不如得閒大家就未來既野去discover友情,例如一齊參加活動/share 近況睇會,交流下思想/睇戲/可能睇下佢會5會join下家庭活動etc whatever,睇下創5創造到啲新既友愛關係,好過回顧以前(我都5中意咁,做人活在當下,思考未來仲更有意義),如果都係參與5到生活裡面/無話題咪算數,咁姐係大家只係咁岩出現讀同一間中學先有回憶先fd到,一脫離環境因素就byebye, this is not true friendship,朋友應該係內在/性格/價值觀類近,不斷有提供情感價值俾對方,共同成長,先會長期keep到。
同感,好遲先發現有個fd係咁,我仲一直以為自己大問題。
佢做人雙重標準,出口傷人,唔止幾次,有話過佢,有時道歉,有時死頂,話唔知傷到人,仲話你無即刻話返俾佢聽,所以無注意,諗返真係pua緊我,同埋洗唔洗次次要人講?fd 唔代表就大曬,唔洗尊重人。

我就係唔識遠離,其實好耐之前開始都覺得相處唔舒服,覺得佢成日氣壓自己,脾氣差,但慣左反省自己,成日覺得可能自己做得未夠好,所以每次衝突都會改自己,下次做更好,但原來無用,直到發現啲超越底線既野先會肯捨得stop段友誼……其實最尾無咩挽唔挽回,因為我先主動隔絕左,一開始失去覺得好唔開心,但又覺得做得岩,然後慢慢就move on左,愈來愈確信自己既選擇,愈來愈開心。有啲人就係你愈好愈恰你(不過都係因為互相性格先做到‘朋友‘),’’你反而助長緊佢,亦對佢,對自己,對友誼無好處。有啲人就係要保持距離,做普通朋友,先唔會傷害到你,對大家亦最好。同埋做朋友大家平時happy無利益衝突發生,愈來愈fd都正常,經過呢段友誼之後,發現面對利益/道德衝突相關就見真章,其實平時留意多啲細節例如嬲個陣同埋涉及利益時對方點處理件事,都可以觀察到為人係點,早啲保持距離。呢段友誼之後,學識以後識朋友,一遇到唔舒服一定要講,唔好忍,溝通左大家有共識/改先好keep住咁close/更進一步(好似拍拖咁),唔得就stop ,做保持距離既普通朋友。
大個睇化左,每個人都只會陪自己行一段路,曾經開心過就足夠
我發現原來大家價值觀唔同左 當初我哋frd到仆街 乜都會同佢講 感情好到仆街 仲要日日見 但因為某啲嘢我哋而家搵唔撚到轉頭 我一直都覺得係佢變左 但其實都係我有左偏見

而家都已經再冇聯絡 仲要聽講佢同左我鍾意左3年嘅男仔一齊 其實嗰刻我好嬲亦都好唔開心 因為當初我同我鍾意嗰個男仔嘅所有喜怒哀樂都會同佢分享 仲會係佢面前喊 但而家… 心情好複雜啊
之後點
追左post 都有一個互通點 ,要做到【看破不說破】 真係好難, 明知對方講緊大話 呃緊我 ,唔篤穿佢 落佢面 真係唔好意思 ,點解身為朋友間要 講大話 ,篤穿佢 就我變衰人 ,明明就對方唔啱先

利申 過客hibye fd唔會理 隨你呃,如果是有交情,咁樣講大話,會好失望
試過同一個人同班十年,幾年坐隔離位,十年一齊返放學,做嘢都一齊,但就係friend唔到,係一個比好多友誼都長嘅過客
可能只係你覺得同對方好好朋友呢
之後咪keep住有d親密接觸
好認同你吸血蟲呢個比喻。
喺呢啲人身邊就好似俾佢踩住然後等佢自我感覺良好,雖然唔明其他朋友會鍾意喺段友誼入面做呢啲下把位,但咁唔健康嘅關係做甩做著
中學到大學keep住有班朋友打麻雀 有個麻雀群
因為新年前大家多野做 個個都有正職唔得閒一齊打麻雀
就嬲撚到退群 blk 晒我地
完全明白當做得多下把位 而對方又當係理所當然唔理解 甚至下下都將啲負面情緒歸咎係自己度嘅時候 就真係意識到係時候要離開呢段關係了
想正皮但係撳錯咗負皮有時候真係覺得呢種自私自利嘅人遲早有報應 完全唔明點解永遠都唔抵得你好 而唔係可以互相祝福 共同進步
因為你一直用緊長輩教人既方式同人地相處
睇你用字都似係啲大哥款教細佬咁 俾人感覺太認真同沉重
對方應該忍左你好耐先咁對你
即刻笠水唔覆
睇嚟都真係一個仆街嚟
呢d似自己del
扮咩俾意見
有陣時語帶恐嚇同情緒勒索,甚至用自己嗰套套落人哋度,其實人哋好大壓力同覺得你好撚煩例如第時你老豆老母點呀?唔養佢哋咁不孝呀?唔買樓呀?唔結婚?唔生仔?等等
其實人人出身都唔同唔使用自己個家庭環境套落人哋度,你話佢借錢渡日呀 沉迷賭博吸毒就話啫
人哋過到日子使鬼你幫佢諗將來咩
同朋友傾個偈都好似去interview咁,好難想見你
有個最可惜係由細識到大,但係唔夾
佢講自己嘢又一定要text講,我又未必有興趣
最後連節日互相祝福都冇,同埋feel到佢內心有啲自卑,雖然我覺得佢唔需要自卑,但我都唔騷擾佢
其實你都識講男人老狗
一定要人覆架咩有啲男人就算對自己條女都唔覆啦,仲要對住同性friend,煩唔煩啲
就算我對女仔friend都唔會逼佢覆message,咁痴身架咩仲要已經出咗社會
其實個個都覺得自己拍拖唔係咁然後其實個個都覺得你係咁
曾經圈子內有個話鳩人見色忘友嘅女人一拍拖,竟然行行吓街,男朋友一call即刻走人掉低個best friend

個post真係睇得出好多人唔係真正朋友

朋友唔係要為佢好 係大家有互通點

個互通點仲係到 窮困潦倒同飛黃騰達都無分別

好似陶淵明 佢同而家做廢青無分別

當佢係朋友既自然會繼續來往

唔通走去同佢講

隱居田園無錢賺喎 有冇諗過學返門手藝

佢揀得呢種生活唔通無諗過後果咩
唔係呢個 係好多人都覺得自己付出好多

得唔到同等回報

所以現代人真心朋友少就係咁解

全部野都計住計住

可能都幸存者偏差 呢個post 全部都係

朋友之間不快事 既回覆

上面幾個故事得罪人果個位d態度都係好高高在上
覺得自己點醒人,只係對方有問題
完全將反面責任推喺對方身上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞