有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
你哋係咪本身溝通就係串來串去
只係疏遠咗先覺得格外難聽咋
係新一代入面,「朋友」係咪正式取代左「親戚」呢樣野?
https://lih.kg/3288388

撞到啪啪聲
家人係講緊老豆老母

親戚就曬尻氣啦
本身都唔介意,但佢入左去之後,我覺得大家價值觀已經開始變得唔一樣。雖然大家識得好耐,但大家諗法唔同咗係好難傾落去。
屌你老母
咁你係咪覺得自己啱撚哂呀?屌你老母!
成個post最柒同最多解釋就係你
唔係啦,不過而家都無聯絡,都唔會聯絡,當故仔分享下
唔洗對人太好,或者好似前面d巴打留言,只有老婆係你咩時候都會係照顧你果個
小弟認為人際衝突最嚴重既都係其中一方意圖去改變另一方既生活(無論係咩方法都好,建議、當面屌、話兩句),關係幾好都會出事,個問題出現喺:

1. 人地老豆老母/男女朋友都未話佢,你外人話佢,當時人會有咩反應?

2. 如果當事人根本都冇改變既意欲,你試圖去"改變佢",其實係咪代表你想操控佢既生活?最明顯就係以前老豆老母有日屌鳩你成日打機,當下打緊機既你會有咩反應?多謝你比建議我啊? 唔好玩啦

3. 就算當事人想改變,佢口頭上講既改變,想改變到咩程度你知唔知?你既方法啱唔啱佢用?

4. 你既語氣、當時既場合、用既言詞都好影響你表達出嚟既意思。好似話如果你係好玩得,而對方係想開始social既毒撚,你就咁比suggestion 佢,對佢嚟講會唔會有種「地位差」?姐係一個月入80K既後生仔同另一個月入15K既後生仔講賺錢好易,後者會有咩反應?

5. 對方既底線你清唔清楚?就算你同佢識十年都好,隨住大家生活既環境變得越嚟越大,價值觀可以差十萬九千里,當下既你地,可能只係淨返熟悉感,呢個時侯你未去了解佢之前用你個套價值觀去"教"佢,佢會有咩反應?

我自己本身就好少friend,但friend 得既一定係好熟,有部份fd真係環境一轉乜撚野on9說話都講得出,明明唔撚關你事,你又加把口埋嚟,你以為當下冇乜野呀講下姐,人地記你一世架

我都係撞過板再研究d社交書先知
正評咗你
解釋得幾好
都睇得到呢度嘅分享都係講緊自己點「幫」對方同點「教」對方
講真大家平輩關係都要擺埋呢啲長輩姿態就抵無朋友做啦
係呀
講嘢嘅態度同方式其實都可以表達左唔同嘅意思
「說者無意,聽者有心」
言語嘅威力就係可以無意中傷害到人

同埋好多人都唔識課題分離
「所有人際關係中的紛爭,差不多都是因為一腳踩進人家的課題𥚃,或是自己的課題遭到干涉所引起的。」
就算同朋友識左好耐 關係好好
都要識尊重對方嘅底線
曾經以為自己有個好好朋友,但係轉左去救護之後,約食飯約好之後話臨時有野做再約,跟住再約又話哩排忙考試,忙完考試就得,然後就沒有然後Lu見佢fb,ig唔覺佢真係咁忙,只係冇時間擺係我哩個唔同圈子既所謂朋友姐
識左廿年,自己一廂情願當人best fd,
但人地唔係咁睇,只係識得搵你著數,有事搵你,搵你刷屁股,你有事搵佢就愛理不理,人大左先覺得唔對路,決定唔再續依段不平等關係
樓主PIN this, 個post 突然好有教育意義
惜緣即可,不可攀緣
唔好話朋友
我呢年焦慮症發作
自己親細妹一個msg或電話都冇
即使親情都冇得強求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞