有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
你鐘意既可以禁我名開追故模式睇埋其他留言既detail,
如果你都係咁認為既請自便

btw 浪費左你幾秒去揣摩我性格真係對唔住,
但真係唔太中sorry
比較諗到會比較既野
係自己上次滑雪同今次滑雪之間有無進步呢啲進步上既野
其實連登都真係幾社會既縮影,
會見到理解/明白我出發點既巴絲,
亦會有覺得我抵屌既巴絲,
正負評應該幾反映到比例
你知道咗都係好事嚟,睇清楚呢啲人
點解我冇朋友?
https://lih.kg/ipgvMT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
唔怪得你個賤種冇朋友
你鍾意人就唔好話咩好朋友啦...
你係身邊有人做中廚定點?
但係你都係啱啱畢業
佢話曬都係對嗰行有興趣 對中廚了解應該多過你?
試過 咩秘密都講
但原來我係人生低谷想人陪伴嘅時候
對方永遠可以好多藉口
唔得閒/冇錢/今日約左人
約左幾次之後我放棄左 情緒病個排都係我自己渡過
你當人好朋友好姊妹 但人地跟本花花世界
唔缺你一個
變左陌路人了
聽到人有其他睇法就起鋼,只會好似啲高官咁 睇唔清個世界
身邊嘅人都只會慢慢怕咗你 開始淨係識附和你

你係同佢講有多個選擇可以揀 定係你講既選擇比佢依家個個更好先?你又有無理解過人地點解做咁既選擇先

官本職上就要聽各方意見 因為佢做既決定係影響各方既人 要對所有人負責

而你個朋友揀左自己既選擇 對你有無影響先? 點解一定要聽你意見?你比既意見係咪真係認真分析過定好似d三姑六婆咁基於自己片面了解就講出黎?佢如果聽左你意見 但過左個佢唔鍾意既生活方式你係咪負責? 如果唔係既點解你逼佢聽你意見?

你既出發點可能好 但係你朋友角度睇唔係

同理下 如果有個保險fd過黎同你講話你依家打份牛工搵唔到大錢跟佢一齊做保險搵大錢 你會點先
其他人醉晒 得我同佢
我都同你好似
一開始同個fd識時係大學大家都on99圍威喂咁
之後去到畢業身邊嘅人都成長緊嘅時候,好似佢都停留喺嗰種階段咁,諗嘢睇嘢仲好表面,開始發現愈嚟愈難傾計

仲要佢每次拍拖都會消失唔見人,一有咩問題出現又尋求我意見,一失戀先約我出嚟訴苦講朋友最好嗰啲都算

換左n個女朋友都唔識同另一半相處,每次話好羨慕我同另一半相處方式好要學習,再轉個頭同條女嘈少少嘢就走去ig開哂story屌自己條女乜乜乜,又要鬧啲女係雞又要嘈完後悔
望到佢廿幾近三十歲人都咁幼稚,我就開始淡出咗呢段友誼

我都有啲好朋友對事嘅睇法有時同自己唔一樣,但重點係可以同佢哋去探討交流落去互相了解同尊重,呢點先係最重要
真,自從瀨過嘢,以後都唔同人講咁多真心話,幾熟都唔會,保持距離最好
咪就係
虛偽
啱呀,你想keep啫,人哋唔想keep丫嘛
依家覺得自己一個人最好
你係所有人嘅過客
小學個陣掹車邊入精英班
平時考開全班最尾

有個fd返學放學都係一齊玩開
後尾佢轉左校 過左半年左右佢返黎探我地班
對住我劈頭第一句就「乜你條友咁廢仲係精英班既?」

仲係小學雞既我聽到依句勁hurt
會睇你唔起就唔係朋友,少個無所謂啦
冇錯

跨出這條界線 怎去善後
也許這種愛剛足夠
笑著承認愛錯 無怨地分手
人地講到明無逼人
你呢啲偏執撚真係好恐怖
佢遲早會因為信錯人而瀨嘢
[member]朋友緣唔好,由小學到中學嘅朋友九成都係背叛我,為利益而出賣呀,見高拜見低踩呀,有曾經以為好好可以一世嘅朋友,點知只係為咗少少嘅利益就輕鬆出賣我[/member]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞