有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
咁仆街
你幫佢啲咩野?
舉手之勞 定 大事?
不來也不去
睇黎已經開唔到單
人有低谷啱既我唔介意 但日日低谷就好癲
每次搵親自己都無好消息一齊開心下
要發洩先搵自己,搞到唔想click佢inbox黎睇

負能量個問題有人分析過點解有害:
1. 令你共情,你安慰佢既時候
要挖自己傷口去哄佢,會搞到你都唔開心
2. 有d衰心地既係想有人同佢一齊日日唔開心,拉你入埋地獄(我真係身邊有呢啲人,妒忌人地開心樂觀)

有人真係識朋友黎傾倒情緒垃圾
從來都無好消息一齊開心分享令朋友個日都好心情
根本唔為你著想
點解會咁突然
有, 識左個都20年, 可能朋友圈總有一個人係做下把位, 即係朋友裡面有邊個嘈交就會去做和事佬、朋友嬲左會去氹下果種人, 而我就係呢D下把位。

做下把位都係想朋友間GE關係可以維繫, 大家開心, 但做得多下把位, 朋友就會覺得你做下把就係理所當然。好多時候呢個下把位因為遷就人而犧牲自己GE感受。

當佢地覺得人地GE付出係理所當然GE時候, 往往又忽略一樣野:所有野都係有QUOTA。

我呢位所謂GE朋友, 20年來放負能力都好強, 加上個人又好雙重標準、諉過於人、對自身問題視而不見, 我有時都諗我仲同佢係朋友純粹係因為之前積落GE感情基礎。3X歲GE我, 朋友GE存在我覺得最重要係大家都相處得舒服同自然。

因為理所當然, 佢覺得佢唔開心我就要出黎陪佢飲酒, 唔出就畀說話你聽又或者屌9你; 佢自己GE問題(99%都係感情問題)就係問題, 我遇到GE問題同佢傾, 佢會話"你果D響我眼中唔係問題", 有時候佢係自大定自卑我都搞唔清了,又或者我唔想再搞清楚。

3X歲, 各種壓力都多, 朋友見面都係想輕鬆下開心下, 如果見面都覺得有壓力同唔開心, 讓佢地做過客可能都係一件好事。
人生如逆旅 我亦是行人
中學”兄弟”以前日日一齊玩, 一畢業 識左個有錢仔 影都冇埋!
係...最癲係放負內容係一樣(同邊條女嘈, 邊條女散左), 即使同佢講左佢GE問題響邊, 下次、下下次、下下下次佢都係重複個問題, 所以我唔想再浪費我D精神時間同口水響呢D人身上
可能係嗰下太直接 男人有時候係因為放唔低面子閪面
認真講唔計政見 只睇地區工作民建聯係做得比較好
民主派嗰班友可能佢冇資源選咗上去都乜都做唔到
真 只係長定短
所以我都係講大家價值觀愈黎愈遠
無諗過分對錯
繼續keep落去都真係大家辛苦, 互相疏遠我覺得係最好
巴打我邊句有咁講過?

利伸香港果時我都係住公屋,
依家都仲食得掂天悅酒樓任食黑邊肥牛
成班識左10幾年既人一齊去旅行 飲醉晒出事
同一個case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞