有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
好有同感
唉有時真係覺得歲月同社會會令大家既變化好大
無問題,你跟住損友就要走,無都無計
多p
冇睇又點知佢忘記左你
同性既好朋友都叫仲keep到 異性既好朋友就
都有唔少
通常都係發覺同最初識判若兩人
例如重度中二病、偽善撚
或者變咗後現代偽文青溝通唔到
唔知點解識親好多係呢類人
亦都有純粹少聯絡
自己又唔會特別去維繫
會唔會你講野態度好差
會唔會係佢角度覺得你唔係提醒佢
而係教佢呀 你自以為是覺得自己岩曬
可能一直佢覺得你既提醒、建議=教
所以忍唔到咪no fd do 囉
同意 特別係好多人個講法都係
「為咗佢好所以畀意見佢 點知佢唔受嬲鳩我」

事實上人地冇主動問你意見 突然用自己嗰套去評論或者干涉一個朋友嘅生活已經唔太好
我工作上做到野
舉手之勞

真冇諗過識多年朋友
比一個當時可以話3唔識7朋友 一句亂講
就變咗咁
令我不幸,金錢損失,心情變差,負能量製造機

agree , 特別係啲雞蟲,賭仔
你成段都係咁意思,見人返partime就覺得人唔上進睇人唔起
依家做partime唔配做你朋友?
你都ON撚9 你試下建議下人無啦啦比人𨳒啦
好慘
為佢好反而整臭埋你份工
只回你第一句,睇事實好有左老公老婆仔女都無咩見啲朋友,所以朋友真係過客,日後你病都係你老婆照顧你,唔會有朋友沖上黎照顧你,事實老婆已經成為左親人,而好就朋友,唔好就損友...
我明
始終大家都分開生活過一排
試去多幾次唔好放棄啦
人生如逆旅 我亦是行人
我應該唔識你 因為佢講野語氣唔係咁

我剩係講左呢單野姐 其實好多野都係積埋積埋
拍左拖搵我zip時間 開口埋口係男朋友 呢啲我冇講姐
只係呢單野係導火線令我覺得同佢唔岩做朋友

再講 冇人有義務要做其他人既負能量回收桶
你呻完舒服哂 有冇諗過接收個個人都好辛苦
你要人控制情緒 咁點解你唔控制返自己
你呢啲人永遠剩係諗自己點舒服 點唔開心
有冇諗過人地

我完全冇說服佢既念頭 你唔鐘意我咁講好似逼你咁既
你覆個emoji或者 haha咪算
我個日真係好燥好攰 仲要比人一句ban埋黎問我做乜要說服佢逼佢咁諗 我只係唔想講錯野搞到你睇唔開
從來無, 亦都覺得用工種/人工去睇一個人好on9
成件事既detail #165 我講晒無野補充

仲係咁覺得就是但你啦, 唔想嘈
正正經經搵個老公老婆好過啦,識埋啲雞蟲賭仔損財不理己
同有個”friend” 識左十幾年,同一個小學同中學,但直到f.4 同班先開始熟。

大學一路都有啲事發生,覺得佢唔係真係當我係朋友,但好白痴咁覺得識咁咁多年係難得,想好好珍惜,所以都忍咗佢。

畢業出嚟做嘢,佢去考JRE written 唔pass,
咁我當時唔知咩係JRE ,聽完佢講覺得幾好玩,就話咁我又試下先。佢就一句「算吧啦你,你都唔會考到架啦」 當時覺得做friend 會唔會講啲咁嘅嘢呀?但都係忍咗,成日以為咁叫大方,但其實係白痴

佢係一個好有目標嘅人,知自己想做公務員/HA,覺得高薪厚職,出到嚟似成功人士。所以考唔到公務員就諗轉做同自己無關嘅言語治療,因為返HA見啲言語治療師望落專業同人工高,同佢講冇咩可能又唔高興,最後都係失敗。好快佢就轉移目標要考營養師牌(本身佢都讀呢科,所以正路啲)但佢要搵外國大學讀。

由搵agent,改personal statement 甚至send email 問間大學嘅嘢都搵我幫手。有次放工佢約我出嚟,話封email 諗唔到點寫,咁我就睇清楚啲課程內容再問佢想知啲咩,前後用咗十分鐘左右寫咁俾佢,佢竟然坐喺度話寫封email 都咗耐嘅佢自己返工用成日都寫唔到好意思話我?!跟住有次佢預備考GRE ,download 咗個app做啲題目,叫我試吓話好難,我應該唔識,點知我做完高分過佢又話我做得慢,同埋佢前面嗰part 錯得多所以我呢part 易啲先啱咁多。之後考完TOEFL出到嚟又話覺得自己可以高分啲,咁我同佢講我大學朋友接近滿分,佢就話乜你UST有人英文咁好嘅咩?!心諗乜料呀

佢係個潮流興乜就跟乜,19年之前啲人好興去深圳玩,我同佢講有乜好去呀,我唔中意呢啲嘢,就俾佢話我悶、偏見、唔接受新嘢… …

識咗咁多年只係同佢去過一次旅行。嗰時我話想去日本睇櫻花,佢話日本冇咩興趣,同埋要去美國讀佢個營養師牌要慳錢,話不如去韓國,雖然我好唔想,但抱住去下無妨,可能會對呢個地方改觀咁應承。

由去到機場嗰下就唔係個好開始。佢第一次見人揸BNO就問係咩嚟,解釋完以為好普通嘅事,唔知踩到佢邊度啦,直至旅程完,係釜山機場check-in嗰時佢終於忍唔住話HA入面BNO係便秘簡稱到個垃圾地勤唔知本BNO係咩嚟搞咗一輪先俾我過,佢又串串貢咁話「人地唔承認你本嘢喎」我揸本護照都得罪到你?

去旅行期間,佢自己想買sleeping mask 又同個sales 講唔掂嚟搵我,我都愕晒然講唔到咪俾張相人睇,點知佢話上網見人講呢隻sleeping mask 出名但佢唔知有冇for補濕,呢啲正宗膚淺港女,咁我同人講完先知人哋sleeping mask 冇出補濕。咁本來我都冇放喺心到,點知之後幾日佢就行行下街話自己英文好,返工有人讚佢,又話俾機會我練英文真係多謝晒,唔知點解佢咁care英文好唔好呢樣嘢,仲要好似同我比較,自問英文唔係好,有乜好拎我做假想敵?跟住又話同我行街好無癮,因為我唔買嘢,咁我話釜山呢度賣啲嘢咁似深圳東門feel買唔落手喎。同佢去景點影相,影完又話張張都唔得囉,post 唔到上ig囉所以去完呢次旅行都少咗聯絡。

但佢又好好命,俾佢排到綠卡,佢同我講,咁咪同佢講congrat 囉,點知佢係度話「seriously 😂?」頂你咩,咁你咪唔好要囉。然後佢好順利地去咁美國讀佢嘅dietitian

佢開頭返嚟香港搵我食飯,一路話自己去咁美國個幾月啲口音變咁美式,咩master會讀成”mesterrrrrrr”收皮啦
到埋單嗰時大家俾好晒錢之後,佢喺銀包好輕挑咁拎張一蚊鎂出嚟話「俾你啦」,自問一直對呢個「朋友」好好,佢之前啲嘢我好多都可以即刻屌佢,但都冇咁做,以為咁叫朋友唔計較,但換嚟咁樣對我?

到之後我pass咗jre written 有interview,佢好似難以置信咁,過幾個月特登喺美國打嚟問我收到offer未,仲緊張過我自己,但都知佢唔係咁好心,純粹驚我做到樣佢做唔到嘅嘢。

其實自嗰張一蚊鎂之後,我已經決定唔會再同到呢個人做friend,雖然佢之後返到香港有搵過我幾次,但都冇應佢,common friend 唔知我哋之間發生咩事想做中間人約我哋出嚟食飯,我都話唔好,亦都冇解釋。佢地應該會覺得我唔抵得佢成功做到HA dietitian掛(真心覺得呢個職業廢到喊,好啱啲膚淺港女去扮專業人士) ,但由得佢地。

寫寫吓咁長,可能屈咗好耐。覺得唔公平?點解啲咁嘅人會咁好命?點解其他朋友會覺得佢串就係好笑,我咁做就係認真?點解我真心對一個朋友,但俾人忘恩負義?但其實放過自己先係最緊要,朋友唔洗多,更加唔需要嗰啲出嚟gathering 為影張相po上ig hashtag 埋啲咩xx years of friendship and still counting 但實際強顏歡笑咁影完張相就各自玩電話嘅劣質朋友。朋友貴精不貴多,唔好浪費自己保貴嘅時間
大把啦,有時甚至唔係有任何爭執,只係佢識左另一班「上流」既圈子而睇自己唔起,唔次約出黎都推三推四過左一兩年變到冇聯絡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞