有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
講真,你又唔係佢老細同事
人哋舒服方式就係少覆
點解要你朋友為咗你舒服而give in話佢錯而且拉埋其他野講?
咁就反面,你條fd都幾撚癲
遇過唔少喇。
有啲係事業上向上攀得高就慢慢唔到啋你
有啲係 2014/2019 年之後就再冇乜野講
有啲係人生中有更重要既事要做後 - 比如係讀博士,做牧者云云。本來話同你好好,過一陣想約佢食個 tea 都俾佢唔係好客氣噴到一面屁話浪費緊佢時間。
我係比建議佢,冇話佢錯
咁作為朋友見佢有啲唔好嘅地方係咪要提點下
唔係咩都話係人地生活方式、人地鍾意咁就咁憑咩管人
唔係話管人,咁做朋友唔通見住佢死都唔提?
例如你見個朋友成日食煙你勸佢食少啲唔通又屌鍾意食煙係人地自由、憑咩咁自大管人,咁樣?
咁樣做朋友啱咩?
佢大可以聽完態度照舊,佢唔接受我意見我完全唔會迫人

我咪問佢有咩事唔開心、有咩得罪佢
佢答我鍾意少覆吹咩我接受架
我從來冇講過為左我舒服而叫佢多啲覆我電話
兩次兩個所謂既best frd

都係識完條仔之後全心投入哂拍拖 潛哂水

我拍拖都唔會咁啦

有個仲係tinder識個player做男朋友

同班frd擔心佢又話我地想拆散佢

之後都放棄咗 冇得救
少覆對邊個唔好?對你唔好咋喎
佢自己舒服喎
食煙的確係人哋自由,人哋食得開心又關你咩事
有人關心下你督屎夠唔夠健康你會有咩感受?

講真,你依啲咁自我中心但聲大大嘅人
現實識你講多句都廢事
你問下你條女你係咪咁
仲有,唔覆私事causal 傾計唔代表唔覆公事
你唔好為咗自己而強詞奪理
唔好意思我從來冇care過佢覆唔覆我
男人相處不嬲少覆短訊
只係好心提下佢 佢想覆好唔覆好係佢個人選擇
成單野你就錯重點
你呢啲獨醒撚最好啦
咁可用你個句咁答我架
要致於嚴重到咁而絕交?
合唔合理?
游離兄會話你憑咩咁自大理人地私生活,
人地有自己拍拖方式
唔比人地鍾意player架咩
正常朋友就唔會
可能本身你對佢唔太重要

如果你識佢咁耐你都係不時「好心」勸佢
有時態度好似你啱佢錯咁「教」佢嘅話
有可能慢慢磨到無友誼可言
每忍一次就係死少少心
好似男女朋友咁

但覆唔覆呢啲,唔係細路仔啦
你連覆幾多都要比意見都想像到你嘅意見量
如果老友嘅佢關心我篤屎我咪影比佢睇吓
衣加個主題係好好朋友嘛師兄
係咪老友關心下都要話人地有自己生活方式呀、人地嘅事關你撚事咁先
你點知佢舒服的?
食煙呢啲如果本身係朋友關心下佢健康又唔得
人哋無理吖,自己走開
點似得你日哦夜哦
無女哦走去哦男人
咪個句囉
意見唔多
咁大個人比啲boundary
你可以唔代表人哋要可以
算啦 佢根本就為駁而駁 錯重點
大把啦
上面 仲有幾條傻閪問做咩干涉人生活
唔知現實係咪冇朋友
而家講緊識十幾年做個朋友提2句都起鋼Wo
我都有類似經歷
識左個咗中同好多年,當佢係best friend
大家以前無所不談,而且大家都好麻甩,有果句講果句
但後來到我出嚟做嘢,工作壓力大有少少depression
我好耐都無搵佢,因為我跟本無心機無人講嘢
但佢都無搵我,更加無關心過我(都算啦)
最後有一日鬧交
然後佢block曬我所有野
我知我都有唔啱,病咗無搵佢,不過,算啦,都過咗去咁多年,當係緣盡啦,無得強求
你都痴線
成條女人咁自己小劇場無限腦補
講左一句勸人就死咬話我日哦夜哦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞