有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
其實對方有左另一半都預左唔會成日見,好明,但過橋抽板真心肉酸,我事後同其他fd講,個個都話ed仆街早斷早享受,有另一半都唔係奉旨咁講野同對個fd
中二開始識同熟 一路到我去英國讀大學都仲好多嘢講 暑假返去成日成班出嚟玩
到最後一年返去發覺價值觀完全唔同 二十幾歲人仲日日淨係識打機
淨係暑假一個月返幾日工其他完全食屋企 仲好自豪
見佢咁樣同佢講咗句諗下將來啦 屋企冇得食一世就係咁屌鳩我
但係內心諗住大家 fd嚟 雖然嬲 但係你自己人生你自己揸主意啦 就唔理

令我同佢冇嘢再講嘅係有日約1830食飯 我已經話暑假工放6點會遲 佢就屌鳩我唔尊重佢
到我1845到咗打俾佢 佢話就到 去到1930先話自己遲放學 最後遲成兩個鐘仲鬧返我轉頭點解我可以遲佢唔可以
然後大家黑住面食完飯就各自各返屋企
類似情況仲發生咗幾次 有時仲突然帶埋我完全唔識嘅同學出嚟
諗住識多幾個fd結果佢哋嘅話題永遠都係自己嘅inside joke
之後再搵我出去玩不過我已經不讀不回
到最後我幾時飛返英國都冇話過佢知
直至而家講嘅嘢都唔知有冇10句
ig可能係揼咗你去junk message
冇mutual friend就會咁
其實朋友既關係係好薄弱,大家有大家既生活就冇咩往來,你覺得人地疏遠你傷左你,係因為你仲著緊,同時其實你可能都疏遠緊一些你唔著緊既關係傷害緊人。所以唔使太care。
肯定係自己出軌
但本質黎講 唔跟佢一樣咁上進就疏離 無fd做 咁叫咩
人始終都會變 尤其是出咗嚟社會之後每個人既性格都唔同左

就算中學果陣friend過打band, 到大左可能因為價值觀唔同而慢慢流失,但老實講真心朋友唔洗多,幾個都夠
唔怪之得俾連登仔話
我嘅理解係,佢俾意見 但朋友就無撚端端屌柒佢 所以先疏遠

搭客每日照常
朋友係 雙向 ,只有你搵佢 冇佢搵你 自然淡左

以前好多人搵我 ,拒絕太多飯局 冇聯絡了
雞蟲賭仔,識左之後銀包越黎越輕?
使唔使咁就絕交先
俾意見就係想改變佢人生?會唔會痴線咗啲?

一場朋友見佢迷茫,只係俾小小愚見幫助佢思考 消化,人係要聽多啲聲音先可以多角度思考

聽到人有其他睇法就起鋼,只會好似啲高官咁 睇唔清個世界
身邊嘅人都只會慢慢怕咗你 開始淨係識附和你

唔想人地討論就返屋企對住塊牆講啦
你勁撚多事
同埋睇得出勁自卑 中意比較
好似要「幫」朋友咁
你直接過啲錢比佢好過係到發表偉論啦
中學個時有個朋友住得好近又同班
一日見佢的時間仲多過屋企人
又有共同興趣
後來中學畢業佢去左台灣讀書
最初佢由台灣返嚟都有約出嚟飯
後來就無,而家佢係台灣結埋婚
有啲人係咁,就算自己無做錯啲咩(根本佢都無話比你知錯咩), 無啦啦比佢嬲咗,我又唔係佢心入面條蟲,都算,我唔介意做下把位,歉又道過,氹又氹過,比晒下台階佢,偏偏佢仲係要高高在上
做朋友都要搞到咁,真心煩!之後我直接斷聯絡算,無煩惱
我都係咁,有個fd 成十年,做左銀行雞之後勁勢利,咩話題都同錢走唔開,又成日叫我上進d, 我心諗,你同我一樣搵咁多咋wo

之後無再聯絡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞