有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
衰咩?
睇錯名以為自己留言
我小一開始識佢,但中學開始fd
之後咩都一齊做一齊玩,打波打機做占
以前佢唔識做占都係我教佢點操
佢一直都唔係好覆人電話whatsapp個啲
到我出黎做緊野佢就快grad個陣
有日我同佢講成日潛水唔覆人機唔得架,第日返工老細同同事都唔鍾意架
跟著唔知傷到佢邊忽自尊心,跟著就完全唔理我
我覺得我唔知做錯咩亦都唔想研究係邊個對錯
幾日後係街撞返佢,就問佢做咩事係咪做左咩令你唔開心
大家男人老狗有咩心結有咩得罪咪三口六面講清楚
識左10幾年,有咩唔鍾意咪講
點知比佢閪面,我搭佢膊頭個刻我就好似食神個達叔咁比佢好似個黑社會咁鬆膊chok 開我隻手
呢刻我就知我要放手了,我要做嘅野都做哂
識左十幾年你咁對我,我就係段關係我已經做足
發生完單野我主動搵你傾係你閪我
冇野好講,我反而個一刻覺得自己已做足可以做嘅嘢
無任何會無悔嘅空間,反而唔知將來佢會唔會
不過都唔關我事
打錯唔係食神係喜劇之王
唔做FD對佢都好,做咩干預人哋生活? 你覺得好唔等於人地都好
識左十幾年先會講句,
唔熟既講多句都廢事

不過你第一句我認同,
大家價值觀都已經唔同,
相處落去對大家都辛苦.
係老友先想佢好,不過佢唔接受都幫唔到
由佢吧
就係第一次問, 講得果兩句問佢會唔會想考個牌留後路,就已經起晒鋼屌番我轉頭所以先心淡,
所以連段關係都由佢算了
或者有啲人只係適合做酒肉朋友
講真話比意見就唔like
佢一句話…民建聯都幾好呀
就十幾年無講過野
以前成日打牌 成日去玩
原本仲係伴郎….就係因為民建聯
佢想挽回我 我唔要
佢講野唔經大腦出口傷人
有口話人,冇口話自己
講清楚攤牌嘅時候,我已經唔想原諒佢

我回顧有佢係我生命裡面:令我不幸,金錢損失,心情變差,負能量製造機

其實奉勸你哋要檢視下身邊有冇呢啲人,一定要遠離
有,本身真friend,後期有啲爭執,先發現呢個人係好睇我唔起,隔左幾年再見翻,都無咩話題
真係核撚突
有事要幫忙就搵你
但呢啲人通常就算你幫左佢都好
佢都唔會真心感激你或者想重修舊好
只會當你工具人或笑你傻仔
佢有我,生活上獲得便利、物質好處、有人陪
咁一定係想挽留我啦
但佢俾d衰嘢我咋 踩低朋友抬高自己都算
平時一定要攞盡好處先得
難怪唔止我一個同你絕交,邊個肯留件抽水怪係身邊害自己?有啲人永遠唔識將心比己
當佢係兄弟,有女之後當我契弟

一路都係佢貴人,教佢人生點行,職業生涯點規劃
甚至乎老細可能唔要佢,我同老細講要留佢,最後佢先留得低
之後佢單身左十幾年識到條新女,係媾新女前問我有咩餐廳推介比佢用黎媾女,又話媾到請食飯,媾女前又叫我幫佢日本買手信

到佢媾到啦,飯無請,手信叫佢出黎都唔拎,無聯絡成個月,但有時間陪女叫條女陪佢剪髮
到有日佢msg我,我插佢有過橋抽板,佢同以往一樣諸多藉口話自己忙唔得閒,又用錢撻我話比返手信錢你囉
我即時屌7佢,最尾佢都好唔憤氣講對唔住
我見算啦佢都sai lum, 比個落台階佢話我自己語氣都重左,同埋叫佢唔好過橋抽板,點知佢暗寸我無女

到隔兩日一班人食飯,走果時同佢行去搭車,講起正義迴廊,仲要比佢寸「你都無女陪你睇架啦」同埋「咁你個fd咪要睇兩次,陪完佢條仔睇再陪你睇」

自此之後無再聯絡,都唔覺可惜
有女之後當我契弟

身邊唔少男性朋友都訴苦,唔少呢啲契弟
教佢買股,賺咗錢唔會返嚟多謝佢或者請佢食餐飯
同性之間友情真係好薄弱,男男或女女都一樣
唔係電視劇講得咁美好

有個上咗年紀嘅巴打安慰d俾朋友跣一獲嘅人
搵自己嘅伴侶算
3年前屌7過佢性格有問題,之後無聯絡一排,對佢無咁反感再fd返
3年後咁樣比佢利用同寸7,唔會再當佢係fd
但同佢有mutual fd
一班人面前扮無野,但私底下唔會再聯絡
以前中學好好朋友
但對方去左外國讀書疏遠左
都有keep住間唔中傾吓偈
最近佢返咗嚟見一次面
發覺已經搵唔返中學嗰時候好岩傾嗰個vibe
對方間唔中都想約我出街做唔同野
食野行山打下卡咁
我開始覺得自己唔想抽好多時間俾佢
但又凝住以前大家係老友唔忍心hea佢

利申絲打 老友都係絲打
差唔多經歷,根本冇可能接受到繼續做朋友,連講嘢都聽得出有思想上嘅不同
人各有志,咁自大做咩?
暫時無
但可能我係人哋以為好朋友但係過客嘅人
其實識得耐真係唔代表咩
咁多年朋友 都幾唏噓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞