有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
要去到生死先叫承諾咁冇野好講啦
只可以話價值觀唔同
係對朋友有胸襟d體諒下
你明知佢處男仔拍拖拍到意亂情迷
唔好喺咁小嘅事上計佢
係覺得你小題大作,唔覆個message 好似世界末日
連登真係好多傻佬
笑到
其實一開始最緊要係調整自己心態
因為外國節奏慢,cs都閪閪地
呢兩點同香港好唔同
d痴線佬好易受刺激
是但吹一兩句
就爆出黎
有啲嘢最好都保持返一定距離,有時真係唔知邊句hurt到人,亦唔知hurt得有幾深
冇,最friend既小學已經識,無論係性格、愛好、價值觀都非常相似,出去食飯都俾人問係咪親兄弟,就算我之後去左外國讀書都有同成班friend keep住係discord打機傾計,依家番左香港都感覺關係好似以前咁冇點變過,唔知點解你地班friend 咁黐線
屋村仔係咁
無咩資源
由細細個開始都好自私
你唔明
但係自己一個最舒服
由小學開始識,就一直都係close fd
去到會考佢唔溫書懶懶閒我索情日頭搬去佢屋企教佢同佢一齊溫,夜晚就番歸自己溫(咁先搞得掂自己)
好彩佢有14分不過就要轉校上中六
點知佢上到去識咗班損友,成日講我唔support 佢瞭解佢內心世界,好多野都開始唔join
去到a level佢忽然打嚟叫我好似會考咁同佢一齊溫書,但係我去咗一日佢根本都無心溫之後就無去
點知佢去到放榜將考得差既責任推俾我,怪我唔肯幫佢, 就block 晒我絕交
咁我地有common fd 走去問佢咩事, 佢講我地一直都行唔同既路,早啲絕交仲好
我果下
之後既日子係街撞到就一副死老豆咁既款,我心知關係已經無得夠
講緊你呀謝宏x
小學曾經有兩三個老死, 真係由細玩到大, 稱兄道弟, 過時過節會去佢屋企玩過埋夜
升左唔同中學之後就無再點聯絡, 後來有嘗試去搵番佢地, 但發覺已經好似唔同左, 後來搵得番佢whatsapp, 大家傾左幾句, 但我去左外國所以都要等番去先可以搵番佢
但feel 到出黎時間應該會好奇怪, 但都好想知道佢現況
除左死黨同伴侣,好難有外人唔係過客
驚咩 男人吹兩吹就會熟返
d男人關心下佢 就好易fd返
因為男人都好缺乏關心
我又覺得你抵屌

好多嘢其實自己知自己事,成年之間要學識看破不說破,檯面上互相尊重就好,唔洗插手咁多
而家愈黎愈唔想識人
識咩人都會走既…
19年後無咗一半
緣盡,道不同不相為謀,算啦,要學識獨處
好多啦
人言可畏
一樣
中同變咗蒲妹,我繼續毒撚
佢應該覺得我太毒唔啱玩
開始出街唔叫我
我dm佢,佢hea我/唔覆

然後拍拖分埋手,我見到佢story
主動走去問先知

覺得佢唔太重視我
所以就冇再去搵佢
巴打 你講得好中 同你經歷好似
當一個人價值觀 愈來愈同你相差太大
飯局傾計 根本完全已經接唔到落去
我都寧願選擇唔會再去
例如 我想傾嘅話題 係想有深度 可能同另一半發展
屋企人關係 活動 將來打算 生活習慣 健康 飲食咁
但堆酒肉fd 傾只有返工hea 同條女點扑 再叫雞玩
冇,因為連朋友甚至可以稱得上做過客嘅人都冇
有啲嘢其實可以和而不同,政治理念呢啲口號嘢真係拗嚟晒氣

覺得冇必要就咁損失個朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞