有冇試過以為係好好朋友,但最後變左做過客?

517 回覆
1244 Like 11 Dislike
我當佢係兄弟 但原來佢一直夾埋個人呃我
當我契弟
咁仲有好多其他野夾夾埋埋, 冰封三尺非一日之寒
只係呢樣係導火線好體現到大家既價值觀愈黎愈唔同
岩呀 警察都係打份工姐
屌你老母
其實你淨係講咗你嗰邊嘅觀點
我就咁睇 未必真係果一刻先疏遠
呢個都係真…好在班fd都好體諒我,依加自己識做 ,多啲經營同埋關心返朋友
所有人結局都係咁
每個上得嚟叫春嘅,唔多唔少都希望為自己護航先,大家都只會透露片面嘅事實
無錯
曾經你同佢fd到爆炸嘅fd 日日見
成日飯局 開哂核突玩笑唔尷尬 一齊去旅行
到頭來 大家價值觀變得愈來愈遠 完全傾唔到落去
我最失望嘅事 係依個超熟fd叫我介紹份工比佢
我成功介紹咗 但佢不停搞是搞非
我比上頭屌鳩 話你介紹乜柒垃圾來 最後一個月通知
其實佢已經變緊/變咗好多 只係我仲好天真純情
以為大家友誼仍然可以照保持不變 算啦 唔好幻想太多
直接unfollow算柒數
你又唔係證明到人地唔覆你覆得密有咩道德問題
人地又冇問你suggestion跟住就一幅說教式咁指點人
一家咁高咁大你就當自己嗰套先啱咁指指點點都話係朋友冇撚話錯你
健身狗都係 係咁話我做穩定出糧既工冇前途 但係佢又搵唔到食又問人借錢 仲要返地盤幫補 做朋友先唔寸返佢
佢身邊係有健身狗做到風生水起所以就睇唔起做文職仔
我都以為係自己
睇錯咗做嫖客
有時真係隨口一句就hurt到人,成段關係冇撚咗

利申:hurt過相熟嘅人,後悔但唔知點挽回
本身#31都講左, 但再講多小小

果時幾個識左十幾年既fd 大家食左幾次晚飯,
但幾次佢都問可唔可以食樓下茶記
之後大家傾計果時問起佢呢排手緊,
佢話果排俾人拖糧所以手頭緊,
之後再傾落先知佢原來番左大半年炒散,
咁我果時都係問佢唔鐘意之前份文員工所以轉?
之後果時先知佢係諗住番炒散
番foodpanda番到拎到公屋先搵長工.
佢果時應該大概仲要等多幾年先排到公屋.
之後我先問怕唔怕到時搵長工會難左, 會俾hr 問?
之後再問佢會唔會想呢段時間得閒考多個牌旁身.
之後大概就係我第一個cm 果段.

呢件事本身都係一個導火線黎,
其他野例如果時我搞移民,
然後佢係度冷嘲熱諷.
好多野問佢做唔做就會話自己無能力/做唔到,
但當你自己出錢出力去做果時又會叫你"關照"埋佢
又或者平時討論咩事都會開口埋口香港人就係點點點,
香港人就係物物物, 企係道德高地屌晒所有人.
再因為呢件事所以都係發覺大家越黎越傾唔埋

至於巴打你尾果句看破不說破既我自己係睇對咩人,
唔熟既咪大家知大家事算, 各自掃門前雪.
但識左十幾年既朋友我自己點都會想關心下
有 中學開始做好朋友做咗好多年

前幾年發生啲大事 我日屌夜屌
佢話我好黑暗好負面 叫我改
之後又話自己番工啲有錢客同交配apps識嘅聰明人唔會理世事
仲話世界有中立 話個個都知得我唔知

諗起都仲會好撚燥 呢啲friend真係算9數
依家睇佢IG都係日日吃喝玩樂
lm
政治立場?
朋友圈會由拍拖結婚生仔呢嘅階段每幾年換一次
只有毒撚會回顧
呢種人我都相處唔到落去
其他人唔好嘅地方 永遠歸因係人地廢
自己唔好嘅地方 就一定係資源唔夠之嘛
唔會諗點進步

Mindset唔同係冇辦法

我都會諗
細個讀書識落嘅友誼
有幸大家都仲可以每年聚幾次

不過呢份友誼未必係因為志同道合 有咩共同話題興趣好啱傾
更多係因為細個一齊成長 有啲共同經歷 同大家都想維繫
所以一班人出親黎都唔有咩話題傾得多
一係想當年 一係搵啲野一齊玩
以為會結婚嘅情侶最後都成為過客啦
變左女朋友就有
你講清前因後果咁睇落係佢問題
抽水個part唔講

負能量製造機好兩睇,日日叫春緊係搞唔掂

但老死唔多唔少都會一齊經歷患難、低谷嘅
所以我覺得好難界定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞