[是咁的] 我喺加拿大住咗十幾年, 識到一個女仔叫Z..(2)

1001 回覆
49 Like 9 Dislike
好pro
得不到先至係最好,因為永遠都係想像最美好

但係我會想得到...
講完大把巴打認同,唔只得我一個咁諗喇
趁就爆
留低對貓巴人生online既讀後感
(加埋自己現時處境既感受)

人生就係
要死無咁易
身邊既人事物都會流走
即使係好想要既, 最後亦未必得到
有亞洲人嘅地方, 就有私鐘
當成棟大廈都係留學生佔據曬嗰陣, 就變成性樓

以上我都係我讀書嗰陣聽返嚟, 出咗時唔好搵我
兩睇啦
希望你可以得到亦都有個好結局
好似估中左咁
幾時有文
拎住手袋陪緊老細

酒店好多櫈度勁污糟又爛咗, 同老細一間一間kmart買緊貨
1001?
原來都係kmart買架咋
未咁快啦

btw, 享受緊係kmart爆買嘅滋味

入到間舖頭捉住個sales問:小姐,你有冇呢張凳?

sales個樣勁唔耐煩:有呀, 咪喺嗰度囉,自己過去攞咪係囉...

我扮曬尷尬咁:唔係呀,唔夠呀..我想要多啲..

sales開始好奇:吓?..你...要幾多?

我:你...哋...有幾多?

sales:um...我要幫你check下貨倉喎..不如你同我講要幾多, 我幫你搵下?

我:我..要曬

sales

以上對話, 由今朝十一點開始, 已經重複到去第8間kmart
澳洲大把3-4星酒店都係, 再唔係就中國淘寶, 一個個貨櫃運過嚟
入到間房K捉住大C問:先生,你有冇得射?

大C個樣勁唔耐煩:有呀, 咪喺嗰度囉,自己過去攞咪係囉...

K扮曬尷尬咁:唔係呀,唔夠呀..我想要多啲..

大C開始好奇:吓?..你...要幾多?

K:你...哋...有幾多?

大C...我要幫你check下貨倉喎..不如你同我講要幾多, 我幫你搵下?

我:我..要曬

K
我?
小C子難得今日係新年假前最後一日番工, 你補幾篇文好WO
仲遊緊, 未返到屋企
當然唱到爛嘅唔至一首, 當場到第三首都仲係我哋嘅歌嗰陣, 先發現唔知佢邊個仆街趁冇人為意嗰陣手多多(我極到懷疑係ke..), 將我幫Z點嘅歌全部飛曬上個list嘅最頂..

結果之後連續唱咗十幾廿首, 直頭變咗我同Z咁嘅演唱會咁, 成件事仲仆街過d賤人完場前十分鐘, 話唱最後一首歌, 但點古巨基嘅勁歌金曲..

好撚在Z班friends唔係飲醉酒慣低咗、就已經唱到悶喺到猜緊枚, 無乜人理我哋兩個, 唔係隨時畀人打鑊金..

而且可能真係有啲夜, 唱唱下Z班friends都開始散場, 擺低錢say個bye就走咗.

唱到差唔多兩點嗰陣, 間房計埋我、Z同ke,都係得番五個人.

見佢班friend都走得七七八八, 嗰list啲歌都唱到八八九九, 我望一望錶就問Z:喂壽星妹, 兩點幾、好夜啦喎, 你仲有冇下場?

Z放低支咪就答我:冇呀, 你有冇?

我:我都冇呀.

Z搖一搖手中揸住嗰部冇喇冇喇出嘅明:咁散場囉?轉頭埋埋張單, 我就call車返去.
我:唔使call啦, 我車你返去咪得囉.

Z好驚呀咁問:吓?你買咗車呀?

我:係丫, 咪頭先泊門口紅色嗰架civic囉.

Z:嘩...紅色嗰架civic喎....我頭先一定見到啦...妖..

我:丫屌...咁你去埋單, 我返房同班friend講聲之後車你返去啦.
講完我就起身準備返房.

Z突然拉住我隻手, 有啲疑惑咁望住我:喂..

我見Z咁嘅樣, 就以為有咩特別事:係?

Z猶疑咗一陣之後, 開口:你.....手車得唔得㗎?

我好無奈咁答佢:屌..我哋識咗咁耐...兄弟一場..

Z:邊個同你兄弟!? 最多姊弟...丫唔係..表?堂?...都好似唔係..

畀佢講到我都亂埋, 就忍唔住問佢:唔係啲咩呢請問?

Z好認真、登大眼咁望住我:亂倫囉!
我:丫屌..

Z:係呀,一屌就亂倫㗎啦.

我:唉....咁頂你個肺得未?

Z:都得, 到我死咗實留番邊畀你..

我:咁另一邊呢?

Z:做後備囉.

我:啤....咁點呀, 你想繼續坐喺度研究完點樣先唔亂倫, 定坐我車走呀?

Z一路講一路揮下隻手:唉..是鬼旦...我都越講越亂...anyway, 識咗咁耐咁又點?

我伸隻手摸下佢個頭,好誠懇咁同佢講:..不求同年同月同日生....

Z:妖!生日流流...
一野拍走我隻手.

我:你坐定定, 我轉頭過嚟搵你!
我冇理個樣好似想殺咗我嘅Z, 笑住行出房門, 返去同班friend交代聲.

朋友G一聽見即刻話:嘩!!有人重色輕友呀!人黎!!同我落閘打撚柒佢!!!

朋友F:溝到啦?恭喜喎!
二世祖佢本身就知我有女, 所以自然話:喂, 收吓你哋把口啦, C哥仔有女㗎.

我:咪係囉.

朋友G望住我:嘩衰仔丫!阿媽養到你咁大, 你講d咁嘅嘢!
然後擰過去同二世祖講:二世祖!頭先你同我一齊喺出面見到㗎喎, 條仆街唔係溝緊女!?

二世祖:佢話識咗好耐㗎嘛..

我見到咁即刻講:係呀, 我識咗Z好耐㗎啦, 我條女都識佢㗎.

朋友G:家嫂呀家嫂...奶奶等你陰公....

我:屌.....

朋友G:衰仔呀....有家嫂仲唔夠, 仲出去偷食多條, 而家猴擒到連阿媽都屌...

有時識得一個煩人太耐, 你好清楚對付佢嘅方法,就係唔撚理佢...

所以我哋全部人都選擇無視朋友G, 由佢自己bili bala係到嘈...
我擺低錢俾二世祖嗰陣, 二世祖就話:屌..唔使啦, 你嗰杯嘢飲都未飲完, 歌又唱唔夠幾首, 下次先啦.

我夾硬塞啲錢畀佢:屌, 又唔係多錢, 是撚但啦.

見我同二世祖喺到推推拉拉,朋友G又黎料:阿仔阿仔....阿媽養到你咁大, 你一蚊家用都未畀過,真係想打撚柒你..

我:唉..咪撚煩呀, 出門口隻揪啦.

朋友G:你估我唔想呀?但打在兒身、痛在母心呀衰仔...

我:屌, 既然你係咪都痛, 咁你直接自己打自己咪得囉, 搞咁多嘢做咩...
講完嗱嗱臨閃出房, 廢事同佢糾纏落去..

返到去108, 見到Z班friend已經走曬, 得返Z一個真係坐到定定咁喺度等我, 就忍唔住笑出聲問佢:使唔使咁坐到咁直呀?

Z啤咗我一眼:冇呀, 培養緊情緒準備陣間坐你㗎過山車, 同諗緊遺言寫啲乜好..

我:丫屌...你條仆街..行啦..
我幫Z頂住道門, 示意佢行先.

Z經過我身邊嗰陣,好認真咁同我講:我諗過㗎啦,人終須一死.
我跟住佢行出房:丫你條友真係好想死咁喎..

Z:唔係㗎, 我係想講,如果有得揀, 呢刻我覺得嚟同你死埋一齊都ok嘅.

我忍唔住笑出聲:屌...多謝你咁睇得起我喎.

Z:唔使客氣, 好過亂倫呀嘛!
Z係我剛剛想遞起隻手去篤佢個頭個陣, 一支箭咁衝咗出Mix2門口..

出到去見到仲有幾個Z嘅friend、包括ke都未走,就打聲招呼順便問下使唔使兜埋佢哋, 但佢哋都話唔使因為叫咗車, 咁我就帶住Z上我架車.

Z一上車就講:Ok喎, 架車咁乾淨嘅?平時唔車人㗎?

我:唔係呀, 間唔中都會車啲同事返工㗎, 係我keep得乾淨啫..

Z一路扣安全帶, 隨口問咗句:女同事?

我諗都唔諗就即刻答:有男有女咁囉..

當然, 我冇講大話.

係我印像中, 我車過嘅同事, 的確有男有女.

不過乘客位全部都係女嚟,仲要日日車...男嘅全部迫佢哋坐後座..
見Z扣好安全帶, 就點著支煙、撻車向Kennedy 同 steels嗰邊揸過去, 諗住沿著kennedy屌落去, 車Z返屋企.

一開始Z都冇嘢, 始終差唔多凌晨三點幾嘅關係,佢都開始攰、進入恰眼瞓狀態, 但過咗finch之後Z突然間好緊張咁講:喂,你做咩行呢邊?

我聽見即係嚇一跳:吓?唔係返你屋企咩?

Z:咪就係問你, 返我屋企做咩行呢邊囉!

我:吓?你屋企唔係呢邊咩?

Z:唔係啦, 我搬咗喇又.

嚇到我差d又跌煙:又搬!?我屌呀!

Z好得戚咁話:所以我咪話又囉.

我:.....咁你又搬咗去邊呀?

Z:Finch嗰邊.

我:又搬返去?

Z:係呀,多嘢食丫嘛..

我:啤...食食食..肥死你呀..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞