有無Fresh Grad仲未搵到工?(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
第一份工既人工對之後轉工重唔重要

現職薪金對下一份工薪金一定有影響
但眼見都好多case係高薪挖角既
我自己就覺得有OFFER點都做住先唔好揀
騎牛搵馬既道理
除非真係過唔到自己

個offer比市價低幾k

唔同行業唔同公司背景唔同既package等等都有影響
市價呢樣野好主觀
間間公司都有自己一套compensation system
所以真係睇你自己啦
見過唔少人因為一直等結果成年都未有野做
都有見過人係等左好耐然後刷到一份好工起手既
你要諗你自己承唔承受得起一直等既後果

agger

係啦
jobsdb個d
又要exp

我主要靠呢2個網再加jijis
仲有咩好既搵工網介紹

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

Fg 搵緊工真係唔太識用

FG都係jobsdb
見到2年經驗或以下既全SEND
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

就算寫welcome fresh grad我都覺得佢其實唔係幾welcome
寫min. X years experience我真係唔敢apply
諗清楚份工比offer你 你會唔會做先啦
亂鳩咁報曬心機曬時間

都唔係既 有時當拎interview經驗姐

agger

係啦
jobsdb個d
又要exp

仲有咩好既搵工網介紹

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

我自己心得者
有殺錯冇放過
send左去又唔會蝕底既

仲有咩好既搵工網介紹

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

我自己心得者
有殺錯冇放過

寫明2年relevant經驗嗰啲我無send過,因為真係無經驗
第一份工既人工對之後轉工重唔重要

現職薪金對下一份工薪金一定有影響
但眼見都好多case係高薪挖角既
我自己就覺得有OFFER點都做住先唔好揀
騎牛搵馬既道理
除非真係過唔到自己

個offer比市價低幾k

唔同行業唔同公司背景唔同既package等等都有影響
市價呢樣野好主觀
間間公司都有自己一套compensation system
所以真係睇你自己啦
見過唔少人因為一直等結果成年都未有野做
都有見過人係等左好耐然後刷到一份好工起手既
你要諗你自己承唔承受得起一直等既後果

都係驚之後無offer所以accept 左
唯有希望之後轉工會好少少
多謝巴打咁詳細既分析

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

我自己心得者
有殺錯冇放過

寫明2年relevant經驗嗰啲我無send過,因為真係無經驗

寫MUST嗰啲我唔會send
但冇寫又幾有興趣都會send左先算

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

我自己心得者
有殺錯冇放過

如果寫一年experience 我會send
拜拜offer神

係啦
jobsdb個d
又要exp

仲有咩好既搵工網介紹

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

我鳩send apply左份3年經驗既 佢叫我去in 但我0經驗

仲有咩好既搵工網介紹

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

我鳩send apply左份3年經驗既 佢叫我去in 但我0經驗

Lm等你報告
其實fg應該入大公司定細公司好?
你地會唔會直接問hr你地apply既位既市價?
拜一拜offer神
俾份Media工
再冇消息就考政府工了

media搵邊範
真心想搵份做住先 然後考政府算

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

好夠薑
就算係preferrable我都廢事send
最多都係1年

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

好夠薑
就算係preferrable我都廢事send
最多都係1年

既然send出去都唔會對你有影響 都係㩒一粒制姐 點解唔試下

係啦
jobsdb個d
又要exp

仲有咩好既搵工網介紹

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

係啦
jobsdb個d
又要exp

仲有咩好既搵工網介紹

linkedin

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

終於有人請
20k

冇乜exp都唔知寫乜好

FG都係jobsdb
有殺錯冇放過啦

2年經驗都照殺?

有無人覺得自己一直搵唔倒工好垃圾
利申: 非三大 晒銀時
已經唔想見,都唔明點解IN普通工都要搞咁多野真係好攰。

我都覺 send cv>interview>send cv> interview 無限loop

最沮喪係明明有個post 出左係空缺到,雖然posting date都幾耐之前
佢俾人apply但係又唔出interview 如果唔再請人就close左佢唔好俾假希望人啦

通常10日前果d我就廢事apply當請左人

睇下咩公司
大公司or機構好多deadline後先screen

如果間大公司不停出同樣既post呢

有d大公司冇講明deadline
佢地通常係會等收apply幾耐先screen?

有啲會講2/4個禮拜處理 冇就=failed

vtc寫 10個星期

不停出同樣po可能流失率高長請呢

長請并唔係真請人
終於有人請
20k

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞