有無Fresh Grad仲未搵到工?(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Hr: 14k not ok
Me: 13 ok?
Hr: 12 ok?
仲要5.5 days

寫14
Hr: 想confirm你expected salary
Me: ??????
Me: 介唔介意比小小建議, 我唔係太清楚市場價
Hr: 14-18, 16 你ok?
Me: ok

ReaultResult: 16.5k
比你揀,你會揀邊個offer?

1. Starting salary 31K, 但無乜前途,橫向mobility 低
2. Starting salary 18K, 有前途但辛苦

31k邊行

政府資助既組織
跟政府master payscale

CLO?

又係到見到你
係啊 不過reject左啦 佢d hr 串過馬撚

竟然
咁師兄宜家做緊咩

有大型law firm offer
人工雖低,但前途點都好過日日對住mk, 老同

人工高低唔係唯一標準,前途唔多好真係寧願唔做
希望各位早日有offer

咩位?paralegal?
人工點 如果唔想公開pm講
拜左3次終於有in既機會
不過岩岩打來條友好串下,佢講地址果陣我有樣聽錯佢重複講果陣好唔耐煩又拖長個音來講
希望過兩日見工順順利利啦

唔肯send email confirm 淨係係電話講地址既95%都係伏
仲要5.5 days

壓到咁

咩department
當個job ad無個send得落手 真心灰!真係無份岩。呢一兩日嗰啲都好唔掂。。。
仲要5.5 days

寫14
Hr: 想confirm你expected salary
Me: ??????
Me: 介唔介意比小小建議, 我唔係太清楚市場價
Hr: 14-18, 16 你ok?
Me: ok

ReaultResult: 16.5k

咩行業咩post?
拜左3次終於有in既機會
不過岩岩打來條友好串下,佢講地址果陣我有樣聽錯佢重複講果陣好唔耐煩又拖長個音來講
希望過兩日見工順順利利啦

唔肯send email confirm 淨係係電話講地址既95%都係伏

唔係掛
希望今次係屬於5%啦
想問大家點樣拖住HR?
定accept左先再算
Accept左之後有其他offer點搞

accept左再唔要offer

同問,面對同樣情況

Accept左先啦梗係
想問大家點樣拖住HR?
定accept左先再算

同問,面對同樣情況

Accept左先啦梗係

出咗2個offer,對方都唔accept
Offer神
想8月開到工
offer神
offer神
offer god,
想問大家點樣拖住HR?
定accept左先再算

同問,面對同樣情況

Accept左先啦梗係

想問大家點樣拖住HR?
定accept左先再算

同問,面對同樣情況

Accept左先啦梗係

想問大家點樣拖住HR?
定accept左先再算

同問,面對同樣情況

Accept左先啦梗係

一陣見工 希望順順利利
俾個offer我
文員都唔請

同問,面對同樣情況

Accept左先啦梗係

interview神
offer神

同問,面對同樣情況

Accept左先啦梗係

正確心態
當個job ad無個send得落手 真心灰!真係無份岩。呢一兩日嗰啲都好唔掂。。。

I know that feel
想做個d in衰曬

Accept左先啦梗係

正確心態

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞