有無Fresh Grad仲未搵到工?(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
上星期五見完份工有興趣 但IN果時 對答可能唔係幾好

可唔可以比個OFFER 我呀

如果打去問下佢個RESULT 會唔會好ON9?

佢有冇話幾耐會通知你?

無呀...佢唔知係有心定無意話叫我繼續搵工 佢話in曬全部人先有RESULT
最尾個老闆講左keep in touch

今日星期一咋喎
間公司好細?

細到嘔 目測得五六條友係做野

佢有冇話幾耐會通知你?

無呀...佢唔知係有心定無意話叫我繼續搵工 佢話in曬全部人先有RESULT

今日星期一咋喎
間公司好細?

但真正大公司係台灣/大陸
Contract工 如果想唔撈 第一個月就已經要一個月前通知是否合理?
第一次試過interview十分鐘就完
一黎佢就講d咩番工番幾點放工放幾點
有shuttle bus/有canteen
有時要番下大陸廠
之後就問我有冇咩問題

btw佢仲有問有冇in緊其他工/有冇offer
其實呢d問題答有/冇會唔會令個HR對你有咩負面印象

佢有冇話幾耐會通知你?

今日星期一咋喎
間公司好細?

應該未有咁快有result掛
星期五in 6日off 今日先算in完第一日
比你揀,你會揀邊個offer?

1. Starting salary 31K, 但無乜前途,橫向mobility 低
2. Starting salary 18K, 有前途但辛苦

1. Starting salary 31K, 但無乜前途,橫向mobility 低
2. Starting salary 18K, 有前途但辛苦

31k邊行

31k邊行

政府資助既組織
跟政府master payscale

31k邊行

政府資助既組織

31K啦, 你做18K果份都唔知幾耐先有得升高過31K以上
Contract工 如果想唔撈 第一個月就已經要一個月前通知是否合理?

無probation?
點揀好

1. 中型公司 未傾offer 不過幾多野學 老細好照顧fg 會有job rotation 但返工來回3個鐘 係做返自己讀果科

2. 大型公司 intern 黎既 表現好有機會轉perm 長短週返8點 係做返自己讀果科 但intern2個月人工每月9k

3. 教育中心 人工15k加佣 公司發展緊 老細都比我話事 但concern喱行好難搵到高人工同好似無career prospect 同埋老細諗野勁on9

4. 再搵過
點揀好

1. 中型公司 未傾offer 不過幾多野學 老細好照顧fg 會有job rotation 但返工來回3個鐘 係做返自己讀果科

2. 大型公司 intern 黎既 表現好有機會轉perm 長短週返8點 係做返自己讀果科 但intern2個月人工每月9k

3. 教育中心 人工15k加佣 公司發展緊 老細都比我話事 但concern喱行好難搵到高人工同好似無career prospect 同埋老細諗野勁on9

4. 再搵過

繼續搵
除非你ok做intern
點揀好

4. 再搵過

揀中型公司拎一兩年經驗,識多啲野之後條路好行好多
點先有Agent介紹工?我都想要
Offer神
Interview神

Send cv俾agent / apply agent工

31k邊行

政府資助既組織

CLO?

無probation?

無啊

Send cv俾agent / apply agent工

有冇咩agent好推介

佢有冇話幾耐會通知你?

今日星期一咋喎
間公司好細?

hr唔洗時間做野?淨係in你一個咩屌
打電話去都冇咩用 求下offer 神啦

無probation?

無啊

好彩上個月返補習ft有probation
第一日返工已經覺得好唔對路 即辭
offer神

31k邊行

政府資助既組織

CLO?

又係到見到你
係啊 不過reject左啦 佢d hr 串過馬撚
hsbc bt referral program
15k +18 al 5wd
tg: comeon8

同我自己apply有咩分別

Bt有咩職責

6month-1year teller
career path teller>gbo>pro>rm

referral program 可以track住個status 同可以教路有咩準備

有興趣可tg我 thanks!

push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞