有無Fresh Grad仲未搵到工?(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Fg 9月返地鐵 做黃衣人點睇
14.5k 福利幾好
12al

Fg 9月返地鐵 做黃衣人點睇
14.5k 福利幾好
12al

有做過pt
16fg 10月先搵到岩既工番 當時有擔心到失眠
18k 15al

之後我有訂閱好多搵工網, 閒時就望下有無機會轉
岩岩轉左工 24k 18al

非三大 非專科 second up
但interview時有比心機做定research
對答ok,唔會太老吹自己識d咩
CV個format好整齊,參考左做大公司fd ge CV執過黎

巴打讀bba?

Yes

咁其實你自己識咩所好緊要我覺得
咩都唔識點請你呀大佬
巴打有冇咩特別技能果啲
定真係果時淨係bba fg 除左本科野咩都唔識

我諗我得softskills得 無咩特別野識 本科係吹水科

係powerpoint整得靚 同埋幾細心 中意check野有無錯
個人淡定 都算presentable 唔怕係大粒野面前講野
interview個陣好老實地認自己好多野都唔識 請左之後有比我上下d相關training

tg: hin_92
我都係fg做緊bank 所以都有興趣想問下巴打你一d detail
之前有份工,要求識德文,要翻譯文件
我開15k,但間仆街consultant想壓到我13k,話我冇intern
我企硬話要15k,佢跟住就話冇位
我企硬得合唔合理
利申三大乞食科2nd up,年幾留德經驗,有德文cert
13k我個人覺得係侮辱

本身有master offer但仲掙扎緊係咪做返年野先

識德文又要翻譯得13K...

個recruitment consultant港女中英夾雜
仲要串鳩我叫我“返Germany發展“
(佢知我有德國master offer)
屌你老味有冇正常人識德文收13k又翻譯又剩呀
咁都肯接頂爛市既真係屌你老味

條友咁撚串既
做翻譯唔會收咁平, 以前係舊登見D巴打有傾過翻譯收好貴(好似係)
以為有interview 點知上網search原來係呃人屌
幾時先有得in
幾時先有得in

點呃
通常hr係咪唔多睇cover letter,最主要係睇你cv咖渣??

冇咁多時間心機每份application 都寫個靚嘅cover letter

利申港大垃圾科,6月尾開始認真搵,到衣家得2份interview,仲未有offer
通常hr係咪唔多睇cover letter,最主要係睇你cv咖渣??

冇咁多時間心機每份application 都寫個靚嘅cover letter

利申港大垃圾科,6月尾開始認真搵,到衣家得2份interview,仲未有offer

same
港大垃圾科
搵工搵到灰

要sell野?career path係點

要跑數

我以為坐下counter數下錢之後五點準時收工
利申: 做緊公營機構但係覺得無咩career path所以想試下轉金融

5點準時無可能架喎 仲要點數回箱 差唔多6點先走
利申做過pt teller

Career path如何

5點準時收工,你估啲客會即時消失?
你個錢箱,你估做一日野一豪子都冇多冇少?
你估teller收工間銀行就即拉閘,唔洗埋數,結算,整理銀行一日開ac,支票,乜7都唔洗做,
拍拍law友就咁走。少年,你真係太容易呃了

我都係繼續響道日日等收工算啦

除非你係細銀行做,個啲就冇乜野做,冇咁大壓力
利申做過3個月,個陣翻8半收8半,中間一個鐘食飯,好似去左2次元世界翻工

仲有銀行呢d野條path好簡單 賣到野就升到職
幾時先有得in

點呃

咪又係無apply過然後打畀你個啲
屌真個啲又無
之前有份工,要求識德文,要翻譯文件
我開15k,但間仆街consultant想壓到我13k,話我冇intern
我企硬話要15k,佢跟住就話冇位
我企硬得合唔合理
利申三大乞食科2nd up,年幾留德經驗,有德文cert
13k我個人覺得係侮辱

本身有master offer但仲掙扎緊係咪做返年野先

企硬啦屌.....
我之前搵工寫expected salary 18K
比無數agent壓到14K
一路都企硬 最後真係搵到18K既工
唔岩真係唔好逼自己做
成個job market大把工 唔會無工開
返左三星期工
18K 15AL
大公司
每日無錢OT 15-60分鐘

一路都繼續send CV
如果有更好既 會即走

讀咩科
做IO
fg冇你咁高

IO仲等緊消息 我batch 2.....
一份 13.5K有commission b2b sales 長工,一份 12K 想做既行業但合約工。你地會點簡?

咩行業先

前者公證行 後者做data mining

前者再轉

但好想做後者 data mining或marketing research 前景唔會好d咩。好怕跑數同見客

Data mining但係得12k?咪撚做啦

前者再轉

但好想做後者 data mining或marketing research 前景唔會好d咩。好怕跑數同見客

識唔識machine learning果d?

data mining會用到好多技術

machine learning就係其中目前最熱門同尖端既一種

我睇完wiki先知。我諗入左呢行先,呢間又係好大mnc。自己努力邊做邊學唔同skill,之後個career path 會好清晰。做sales 個人好迷惘

咁而家呢間要用咩tools?

係,對啲冇乜大興趣嘅工就唔洗放心機喺cover letter啦
offer神
今年fg💩💩
依家仲有無機會搵到非teller銀行工😞
一份 13.5K有commission b2b sales 長工,一份 12K 想做既行業但合約工。你地會點簡?

咩行業先

前者再轉

Data mining但係得12k?咪撚做啦

fake data mining job
有冇人打算做份hea工hea到有得考ACO算

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞