有無Fresh Grad仲未搵到工?(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
一份 13.5K有commission b2b sales 長工,一份 12K 想做既行業但合約工。你地會點簡?

咩行業先

前者公證行 後者做data mining

前者再轉

但好想做後者 data mining或marketing research 前景唔會好d咩。好怕跑數同見客

識唔識machine learning果d?

data mining會用到好多技術

machine learning就係其中目前最熱門同尖端既一種

我今日收到兩星期前in 個份工offer

恭喜

我就返工先有兩份offer 簡,心大心細想死

2個星期前 拜下先
有得揀好過冇得揀

一份 13.5K有commission b2b sales 長工,一份 12K marketing 但合約工。

Mkt啦
唔做會後悔

其實係自知自己係毒撚,做Sales會乞食。又咁難得搵到份想做既人,雖然屋企環境唔好,但我都好想追一次面包。

而且死毒女一個月最多駛三千蚊,最多再駛少d錢

絲打更加唔驚
男人考慮既野更多
16fg 10月先搵到岩既工番 當時有擔心到失眠
18k 15al

之後我有訂閱好多搵工網, 閒時就望下有無機會轉
岩岩轉左工 24k 18al

非三大 非專科 second up
但interview時有比心機做定research
對答ok,唔會太老吹自己識d咩
CV個format好整齊,參考左做大公司fd ge CV執過黎

巴打介唔介意講下係bank 嘅咩level/ 咩stream 嘅工
今年fg 而家反緊反17k 有興趣轉bank

BO entry lv 我新工都係請fg
但我條team好細 唔太方便係到講 你可以留個tg我再同你講

Tg: itisokk
一份 13.5K有commission b2b sales 長工,一份 12K 想做既行業但合約工。你地會點簡?

咩行業先

前者再轉

但好想做後者 data mining或marketing research 前景唔會好d咩。好怕跑數同見客

machine learning就係其中目前最熱門同尖端既一種

我睇完wiki先知。我諗入左呢行先,呢間又係好大mnc。自己努力邊做邊學唔同skill,之後個career path 會好清晰。做sales 個人好迷惘
offer神
18k 15al

CV個format好整齊,參考左做大公司fd ge CV執過黎

巴打介唔介意講下係bank 嘅咩level/ 咩stream 嘅工

但我條team好細 唔太方便係到講 你可以留個tg我再同你講

tg:HKGdom
返左三星期工
18K 15AL
大公司
每日無錢OT 15-60分鐘

一路都繼續send CV
如果有更好既 會即走
返左三星期工
18K 15AL
大公司

如果有更好既 會即走

讀咩科
做IO
fg冇你咁高
18k 15al

巴打讀bba?

Yes

咁其實你自己識咩所好緊要我覺得
咩都唔識點請你呀大佬
巴打有冇咩特別技能果啲
定真係果時淨係bba fg 除左本科野咩都唔識
18k 15al

tg:HKGdom

tg:ck201718

咩行業先

前者再轉

我睇完wiki先知。我諗入左呢行先,呢間又係好大mnc。自己努力邊做邊學唔同skill,之後個career path 會好清晰。做sales 個人好迷惘

如果以後有興趣學ML, 可以去http://neuralnetworksanddeeplearning.com/
呢個網站非常適合ML既初學者, 努力
18k 15al

巴打讀bba?

Yes

咁其實你自己識咩所好緊要我覺得
咩都唔識點請你呀大佬
巴打有冇咩特別技能果啲
定真係果時淨係bba fg 除左本科野咩都唔識

我諗我得softskills得 無咩特別野識 本科係吹水科

係powerpoint整得靚 同埋幾細心 中意check野有無錯
個人淡定 都算presentable 唔怕係大粒野面前講野
interview個陣好老實地認自己好多野都唔識 請左之後有比我上下d相關training

咩行業先

前者再轉

如果以後有興趣學ML, 可以去http://neuralnetworksanddeeplearning.com/
呢個網站非常適合ML既初學者, 努力

多謝巴打。巴打做相關既野?
interview神
offer神
有間公司叫我帶呢樣野去見工
"Copy of related working experience"

我即係要帶糧單/ Reference Letter ?
返左三星期工
18K 15AL
大公司

如果有更好既 會即走

巴打返工請假in?
offer神
有間公司叫我帶呢樣野去見工
"Copy of related working experience"

我即係要帶糧單/ Reference Letter ?

Why not both. 有reference letter 咪帶埋
想問各位巴絲打
如果你地岩岩返工,又未過試用期
但十月又要去一個旅行需要請五日假
你地會簽合約果陣講定做住先講?
Fg 9月返地鐵 做黃衣人點睇
14.5k 福利幾好
12al
之前有份工,要求識德文,要翻譯文件
我開15k,但間仆街consultant想壓到我13k,話我冇intern
我企硬話要15k,佢跟住就話冇位
我企硬得合唔合理
利申三大乞食科2nd up,年幾留德經驗,有德文cert
13k我個人覺得係侮辱

本身有master offer但仲掙扎緊係咪做返年野先

識德文又要翻譯得13K...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞