Steam Deck香港有得Pre-Order (11) 大家收到聖誕禮物未

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
入波慶祝畫面都順?
順,我set low 60 fps, 唔覺有問題
我唔記得左steam deck搞唔掂ea launcher呢個閪野

簡單一句,總之入得windows 嘅,都要搞uma buffer size
imac得唔得
唔該晒兩位巴打
買左小米299個尿袋
開住wifi +2個controller
插住玩 overcook 45fps
唔會差到電 但都無消電
EPIC送DEATH STRANDING DIRECTOR'S CUT真係
steam deck係咪可以開epic
Heroic Games Laucher
求救

想問下原廠Dock要連電視係咪加條HDMI to HDMI就得

個Mon冇左畫面 但部電視一樣都冇野出

利申:我拎switch條線用
已解決。關個rom事
你部電視係咪 4k? 可能你條 hdmi 線太舊,試下搵條 support hdmi 2.0 / 2.1 線 (如果屋企有 ps5 就用 ps5 跟機條試)

因為就算部機係 game mode 只會 render 720p Quality, 但佢仍然會用隻 mon 最高支援解像度輸出畫面
係4K呀

條線係switch oled 果條 應該唔會太舊掛...最衰又搵唔到佢係咪2.0

同埋最搞笑部電視係有連接到既icon

利申:冇PS5
買左張1TB卡,256GB裝左Windows,剩底既留比Steam OS裝game
呢到簡單總結一下做左D咩

裝Windows落SD Card同埋boot Windows:
https://www.youtube.com/watch?v=ZO33tQ5dE4Q

你會發現部機之動開機係會自動入Windows,如果你想default boot Steam OS,可以去返Steam OS kconsle打github入面句command,之後reboo就會自動入Steam OS。
https://github.com/scawp/Steam-Deck.Force-SteamOS-On-Boot

如果你SD Card想留位比Steam OS裝game,可以睇埋下面:
6:20 - 8:25學係Windows shrink volume出黎比Steam OS用。
https://www.youtube.com/watch?v=VVoodxlO3oA

當你留完位之後,開著部機先,再插返張SD Card落去,可以睇同一條link既8:20 - 12:34,條link主要教你format做原裝OS支援既格式,留意返你未必係mmcblk0p1,可以用sudo lsblk,再用GB數睇邊個partition係你留比Linux裝game用)。

12:34 之後會教你教部機開機果時自動係SD Card搵返d data,
先用呢個command做back up "sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.bak",之後跟住佢做到15:14,佢之後會叫你reboot,但我建議用下面步驟check check fstab file先,因為改錯可以開唔到機,下面mmcblk0p1係跟返上面個partition:
sudo mkdir -p /run/media/mmcblk0p1
sudo chown deck:deck /run/media/mmcblk0p1
sudo chmod -R 755 /mmcblk0p1
sudo rm -rf /run/media/mmcblk0p1/*
sudo mount -a
行完之後一句之後無error就刪backup file "sudo rm /etc/fstab.bak",有問題就recovery "sudo cp /etc/fstab.bak /etc/fstab"

最後可以跟影片去17:55 - 19:38教Steam認個partition做game folder。
我無事wo 仲要好順
轉左普通版
我設定30FPS,裝SD卡玩無問題。
仲諗住可以玩下隻貨運炮塔
仲用shipbao?
藍到黑喎
係咪都要裝windows先用到emudeck?
我見呢個github https://github.com/jlobue10/SteamDeck_rEFInd話呢個係4.3既bug
佢提供既其中一個方法就係你講果個,但我打落去boot num not found.
我用佢既另一個方法,download recovery image,再clone佢個repo install,一樣work
的確呢間極垃圾,千奇唔好用
用steam deck format再試
解決咗switch手制成日disconnect個問題就無再hang
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞