Steam Deck香港有得Pre-Order (11) 大家收到聖誕禮物未

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
512唔好貼, 唔好信咩AR貼, 個名好聽, 其實即係磨沙, material science未先進到可以ignore物理定律, 64/256貼呢d可以接受, 我64都貼左, 但512本身磨沙面, 出o黎效果會差過64/256

你唔信可以去買張cheap cheap電話磨沙貼放上去睇下個效果
Thanks
雖然我咁講好似好on9 不過如果師兄可以唔洗用耳機就唔好用 因為steam deck個喇叭我覺得仲正撚過你連耳機 如果係屋企環境原因當我無講過 純碎俾個建議
因為我拎出街玩 所以一定要連耳機
琴日都開過機用喇叭玩 真係不錯
steam deck個喇叭的確比預期中好
有冇巴打部steam deck入desktop mode之後 開唔到keyboard?? 求解決方法!Steam + X 冇反應
首先要連左上網先開到KEYBOARD,唔知咩設計黎
同埋有時係唔WORK,唔知點解
原來要咁先得。。
留左名先
其實個概念係一樣, 假設你用windows, 你都要用RUFUS將STEAM OS寫落去SD CARD, 令張SD CARD變成BOOTABLE MEDIA, 之後入落DECK, vol down + power開機, boot menu揀返sd card, 入到去揀返reimage steam deck

中文片我覺得呢條台灣佬都講得幾清楚
https://www.youtube.com/watch?v=P__EKkN4DqQ
你用SD CARD同佢o既分別只係7:40 o個度你揀boot去sd card, 同埋如果你唔需要裝windows, 佢reimage完你就咁reboot就得, 唔駛搞條片之後分partition o個部分
咁不如RG353v, 仲可以放到落褲袋
屌 買左steamdeck 無番意佢offline play
佢洗左我pc個save 請問有無得救
我上埋steamcloud down都搞唔番個舊save出嚟
煩啲姐係有方法?唔裝winsldow嘅話
你調左TDP未?有啲game調完可以捱到幾個鐘

我玩巫師3 調完之後捱到三個半鐘頭

我見好多人都唔調 乜嘢都推爆
睇落去唔似質感磨砂喎 睇落去似鋼化 但係冇咁反光
光面嚟
好多game 10w都夠40fps
唔夠好多時cpu問題 冇解 玩30fps就得
有冇手足連唔到電話放wifi
https://youtu.be/jApCGIFS1JI
你睇2:55左右會見到分別,64真係鏡咁,512係會濛左些少,唔係apple to apple咁比其實唔覺佢係磨砂

換個角度講valve其實做得好好,一般睇唔覺眼但又做到防反光,只係valve冇預用家會貼保護貼
乜嘢AR係磨砂一樣?AR係塗層嚟
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A2%9E%E9%80%8F%E8%86%9C
市面上的磨砂係會導致畫質下降 我覺得唔應該混為一談
但deck 512GB上的係用AG蝕刻工藝 將表面把光打散
出嚟效果跟本就唔同 ,成像原理根本唔同

同埋AR鍍膜會在鍍膜層的反射層產生二次反射 利用hc層的干澀效果來消除射入光和反射光
即係個意思 係會削弱反射光 出嚟個效果都依然清晰
光唔會射到周圍都係
同埋AR貼本身就唔係磨沙 究竟係咩事令到你以為係磨砂
削弱反射光唔一定淨係磨砂先做到 ….
既然人哋都係想保護
出到嚟效果又唔差太遠
都係一個取捨方案
好正, 今日開箱, 玩返陳年舊game

Traffic Giant 玩到
Race07 玩到

喺office開箱試唔到好耐
想請教下大家 買64GB 同 256/512GB 除左容量有分別之外,機能上有冇分別?我見到官網話寫有更快嘅傳輸速度。
另外小弟唔識裝SSD,買64GB版本+1T SD卡 比直接買512GB版本傳輸速度有分別嗎?

謝謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞