裝修佬: 裝修期間業主唔好問問題,否則就係主動申請爛尾!

623 回覆
1753 Like 63 Dislike
個櫃嘅背板plywood 都3/4 厚 入牆先丁咁短 佢都敢裝
香港通常用幾長螺絲架?
我依邊至用少兩寸半到三吋半
咪係 你質疑個醫生既判斷 佢都會黑面
業餘挑戰人地專業 仲要拎網上教學講 燥係正常
2寸基本 有時太重會落拉爆
其實你講呢d極端例子真係冇咩意思年中有幾多人係DIY受傷?
而家科技咁發達,拎個電話出嚟google吓已經大把資訊又有片圖文並茂,你個「朋友」自己做又唔做功課怪得邊個掉翻轉講,師傅d資訊咪又係聽翻嚟/上網睇,唔通佢地會定期上堂進修自己咩咁同自己做有咩分別?
所以係正路 唔通你會質疑個廚師點樣炒乾炒牛河咩
師兄加油 到時一腳踢一間屋裝修 比大家欣賞
背後講就冇咩問題 兜口兜面就一定係搵交嗌
上面嗰個師兄 又用google論了
啱啱SEND左段片去GROUP,有個做裝修既FD,屌鬼

話接我單真係要小心,佢地文化係咁 ,好癲
屌裝修佬鬼識低watt野咩,裝修裡面包含泥水電工飾面木工鋁窗門佬石佬低watt冷氣香港無幾多個係全科

不過講真科技進步某D位真係可以靠架餐解決,例如勁長既木紋磚以前個師父無返咁上下功力真係搞唔掂,而家有拉磚神器對高低差唔洗對得咁辛苦
知你威喇地盤佬
你以為醫生唔會串你?愈資深愈串添
要做埋佢管理層,點佢做嘢,定時檢查進度&質素
你放手佢就搞其他job先,或者hea做
裝修界成班都係垃圾

冇一個係好人
朋友做裝修
成日叫我真係唔好得罪裝修佬
佢幫你鑽到周屋都係loan先嚟話退訂唔做你都有排煩
你一定係星期四問佢 前一晚佢賭馬輸錢
以香港人西格既態度 行行都係咁 一行到黎就認定D人係想裝彈弓 用外行人角度去挑剔成件事 用客既角度放大件事 將原本既野推反重新做過 唔只係裝潢其他行都係咁
唔威呀,我都係個班講就天下無敵,落手做就無能為力既濕鳩科文

簡單既DIY都叫可以用時間搭救,複雜既梗係買定下午茶拍判頭師傅膊頭啦
成日喺地鐵聽兩件裝修佬傾計
開口埋口屌你老母
之係又會無啦啦嘆氣然後dead air
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞