裝修佬: 裝修期間業主唔好問問題,否則就係主動申請爛尾!

623 回覆
1753 Like 63 Dislike
magabox 多車位
唔通開係朗豪坊咩

香港有car sharing, 不過你敢唔敢用先
或者你call gogovan 都得啦
職業無分貴賤喎

最撚憎就係裝修地盤班垃圾
時間成本問題
鬼咩, 裝修都無人監管
有咩野淨係叫你搵消委會同小額錢債
爛尾唔洗負責任, 幾撚爽皮

跟本應該搵建造業議會 (cic) 監管
佢地講到自己幾撚pro

以後裝修都要注冊拎證
有咩唔對路搵cic 啲柒頭落來調查, 投訴成功釘鳩左佢地個裝修牌
而家嗰班咪大陸喱囉

香港拎唔到cic 牌入地盤做就走去做裝修
以前通關嗰陣直頭搵即日來回過來開工, 有咩工業意外就入晒業主數
唔比拍片? 咪整到你間屋爛尾囉
其實係
是是但但就話自己係師傅
咩牌都冇,入到地盤只係雜工
有錢係可以
睇返啲裝修佬留言發現好好笑
如果你係工程行內人屌佢,裝修佬就話:你睇醫生都唔會批評啦!
外行人問,就屌人:講你都唔識啦!

無賴
想請教下有咩分別,商家佬換磚一樣係打拆左一大部分地台先換,同新做有咩分別?地台瓦點都唔可以一日鋪晒架,點都要分幾日做,分開做會有咩問題?或者要分幾到幾開先有問題?
起個大樓 client唔滿意design叫收銀改野可唔可以都咁串 根本裝修撚惡撚到
裝修係有大工牌 分晒科目 當然住家有西人理 地盤趕起貨都係唔會理
你入地盤先要啫

私人裝修投訴無門
以前大把黑工落黎做住家
勁少數
識做既師父 當然有 可以有條理解釋到唔多
如果你本身有地磚夠平既就梗係鋪spc地板或複合地板,呢個上網大量教學,最容易,如果你係新做想自己鋪磚,要自己衡量下有冇體力做,DIY硬底會易掌握d,半乾濕沙太考手工,好難鋪平,硬底盪地台可以睇下優質工序,昌哥,cu chan d片,做唔黎可以做多幾個餅仔,初多幾條地,其實出面d師父盪地台個平水誤差都唔少,冇你想像中咁平,而太大,太細,太長既塊磚都比較難鋪,600至800長既方磚應該比較易,依家又有d磚那十字,找平器果d工具,但冇興趣冇時間唔好試,自問自己會研究既人先好去試下
所以咪話應該搵埋cic 監管屋企裝修

最多每單要分返啲比cic 做consultant fee
自願參與原則, 你唔驚死就照舊
驚死就搵cic , 要請有中工牌師傅, 隨時落來掃場查有無黑工
事後有咩投訴就調查有無違規

計落有著數, 而家啲19 裝修佬成日臨尾爛尾叫你加錢
一係就整到鬼五馬六咁, 咁佢執仲惡撚過你
普通人唔識裝修肯定比佢大到
格場劍
發展商俾幾錢你俾幾錢?
但唔使問都知你只係打工果個on9仔
醫生都有醫委會呀

裝修佬... 我話自己係裝修佬就係裝修佬
都無監管
咁即係條死泥水佬開工前冇同個客溝通好囉!邊個閪?
全世界國家都係咁㗎
又淨係關香港事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞