裝修佬: 裝修期間業主唔好問問題,否則就係主動申請爛尾!

623 回覆
1753 Like 63 Dislike
https://youtu.be/Tj2rmq-HOyU

香港裝修界真係不得了
唔識唔比問,惡過醫生律師
香港粗人係咁 eq低 講多兩句都燥底
真!自已試過裝修期間與師傅聊左幾句、問左下 d 頭點裝、最後佢地居然話煩、反面咁制!
個個裝修佬都自大、唔知自已做緊咩!
傾多兩句就話你煩親佢、唔九做!
咁你仲搵佢做,直頭換人啦
你出糧比佢班打把仔
比佢地知道邊個先係話事人
緊係嬲啦 自己砌到腰骨痛 老婆就日光日白勾佬 砌到閪痛
有demand 梗係惡d
十個有九個都係垃撚圾
手工差,做錯又唔改,乜都要業主硬食
因為你阻住佢收工,同你9吹多一個鐘 = 成單 job 無錢 做多一個鐘。

要傾喺簽約前傾完, 簽約後再問佢點做就好似你返工有條友棟喺你執邊叫話佢知你每做一樣嘢點解要咁做。

通常呢啲係同客開會 present 時先會解釋(簽約前)。拍咗版埋牙做緊嘢果陣個客如果每步都過嚟再問,你都會想打柒個客阻住你做嘢同轉頭收工。
其實裝修可唔可以自已嚟?又可以慳錢
絕對可以,依家上網好多片,外國香港大陸都有,跟住黎做都ok,之前自己剷底批灰油油,同一時間女朋友屋企果邊就搵左師父裝修,做完我覺得我自己果邊做得仲靚,當然一定係師父速度快d,但你有興趣既話,自己就會去研究點樣做得好睇d,用咩物料,有d咩新工具,未必差得過一般師父水平,前題係你要有時間
九成裝修佬都係表達能力差考試衰左先去做三行,所以一叫佢用講野就好快收皮,然後就發老皮

其實佢地係識做又明點解要咁做,手工重可能唔差,但要佢表達返出來就講唔到

所以就算師傅同師傅夾野都會夾到搬埋老母出來,因為大家都唔明對方up乜

利申:老豆係裝修佬,自己工程文職,日日聽師傅夾野都係雞同鴨講
裝修界真係要輸入外勞
搵佢做時係咪都咁寸
之前朋友屋企個洗手間裝修完漏水
打俾個裝修佬傾
佢淨係識不停重覆「咁你姐係唔信我姐」同「大家冇互信乜都唔洗傾喇」
完全冇諗住解決個客嘅問題
香港裝修業貴唔在講,師父手工唔係個個好唔在講
淨係講用料已經落後幾十年,仲用緊80年代裝修手法
唔講國外,人地大陸已經一大堆新建材
香港仲用菜膠福粉笑撚死人 然後收你50萬
屌返業主比幾十萬少錢添呀
奶想知佢地一次拎幾十萬拎唔拎到出嚟
真呀, 除咗水電搵師傅, 其他自己搞都得

不過真係要有時間, 嗰陣每日整啲, 有啲整錯又要再嚟

最後足足搞兩個幾月
收完錢唔做野
偷工減料就最叻
換業主啲靚野做大陸野
10個屋企裝修 8個都爛爛地尾
延遲左又要人地再比錢
連登唔可以屌裝修三行 會比人屌返你
如果係為慳錢而自己做就一定死梗,但如果係DIY係興趣就應該完成到,識畫圖就最好,planning會做得好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞