裝修佬: 裝修期間業主唔好問問題,否則就係主動申請爛尾!

623 回覆
1753 Like 63 Dislike
其實依家三行佬大把已經係 新移民個的
唔少連登仔小朋友唔識用其他角度諗 廢老瘋狂問佢嘢咪又係燥底
之前裝修 全程都係同設計師一條友溝通

有咩問題 不滿 全部同佢講 佢就會跟

你做客直接搵師傅係到彈黎彈去 預咗爛尾

等於起緊樓 你走去搵地盤佬話整得靚D 到時我要買
唔介意做野時問
加錢就得
係架 你又要食得住佢又要唔好激到佢咁
同你傾半粒鐘電話, 又解決左咩問題呢
好明顯就係啦
慳舊錢睇醫生 吸埋D粉塵 甲醛
人地設計師其實心諗咪又係暗地裡咁屌個客on99 只不過係一個做出面 一個唔做出面
而家地盤佬同裝修佬同廚房佬一樣
絕大部分係讀唔成書無手藝而半途出家去做
多數又蠢溝通唔到又唔識做
睇嚟你食唔少團地妻喎
肯洗錢搞得掂咪好

香港好多人格價再搵平又要五星級質素
香港三行佬食屎啦,仲用菜膠灰,叫佢用桶灰又屌,又話硬又話難磨,過半年菜膠灰梅撚晒,又話唔關佢事,走線亂鳩咁黎,講真,支那裝修仲好過香港
裝修佬人工真係高過好多大學生
我嗰度講緊請一個好力氣但零經驗嘅雜工1工都俾緊1450
中工大工嗰啲師傅更加貴
一早用桶灰啦柒頭,菜膠灰有機物,半年到一年一定發霉,香港裝修有你依d垃圾先搞到間間都幾年整一次
人地搞, 你繼續返工等佢搞
自己搞, 你收工搞星期六日搞, 一來時間長 (講緊係舊錢, 裝修o個度冇得住, 你又要另外搵地方住, 仲要慢慢拖長黎搞), 二來你做得到就係, 做唔到就自己食返
慢性吸毒
你咁講真係有好多傻仔以為自己睇多兩條片就識裝修
我舅父就係一個好例子,港大畢業做牙醫搵十幾萬一個月
以為普通批灰油油 + 係花園搵磚砌個魚缸好簡單自己可以搞得掂
最後唔好講個魚缸,連批灰佢都搞到成坺屎要我上去幫佢執手尾
工程既野好多都睇落手板眼見功夫,但要快靚正,你唔係嗰飯就係唔識 / 唔熟
只能講DIY為興趣無問題,但真係量力而為
裝修佬:我裝修佬,何嘗唔想做一個偉大既藝術家。我搞緊藝術作品就咪撚煩膠啦
屋企想裝修,最撚怕就係裝修佬麻鳩煩
真,我見過有人自己diy, 直接挫坑撻線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞