裝修佬: 裝修期間業主唔好問問題,否則就係主動申請爛尾!

623 回覆
1753 Like 63 Dislike
樓上成班話自己做係咪唔使返工?
咁痴線,問野都唔比
咁唔問野係咪一定搞得掂,唔會爛尾先 ?
信佢地死得人多
你講果種叫waterfall ,邊做邊review叫Agile
兩種project style都有用,各有好處,但裝修佬擺明唔係因為waterfall而係只因為無禮貌
9成得把口未真正自己做過,或者補過小小灰,再油幾野就當自己識
我就係俾呢班人水9咗,睇youtube啲師傅5-10分鐘批好一幅牆,自己搞起碼半個鐘仲要一岩一忽
剷牆又係,啲師傅識用道力幾野就剷完,自己搞唔識用力kick下kick下又攰又痛
真,其實行行都係咁
自問手工唔好 個人覺得水電易搞過泥水
雜工仔一日1450自己老豆請呀?
出面班所謂設計師都係咁嫁
問多兩句,講多兩句就發爛炸嫁啦
設計完出黎話有野要改,就話你當初冇講
一開波講想點,又話你麻撚煩多鳩餘唔信佢
我覺得自己咁樣跟一單工程
你應該會蝕錢多時間多左,成本自然上升
自己跟既原因係可以唔洗比個裝修佬揸住個春袋,
是但一範唔好即炒。個cost 唔會好高,有好多時好多裝修佬就係睇死你唔敢炒佢。
同埋另外個原因係我覺得係一個樂趣
睇住自己間屋跟自己既design 同programme 黎起貨
真係唔好改除非你加錢加多幾千就得
比例子你
就做完電路填埋英泥地下
之後話改電制位
要做既程序
介番坑出黎
清泥頭
再鋪過喉
填番泥落去
如果牆油好左就要重新油一次
起碼三萬蚊埋單
比得起錢既任你改
問題係香港無car sharing
你買完一大埋野
唔通攞住坐巴士咩
仲要mega box 咁偏僻
梗係仆街啦
你覺得多姐

我覺得少wor
少錢高要求
你先有心玩9人
唔好收貨囉
錯既係世界
第一浸批得核突冇問題阿,第2,3浸可以收番靚,渣灰匙手勢可以睇下昌哥都有教,有幾條片,上網睇5至10分鐘係唔夠,你有睇應該有留意外國同香港慣用既批灰工具都唔同,香港鍾意用灰匙灰板,外國鍾意用手握果隻批灰刀同裝灰兜,其他地方亦都有出一D長刮刀俾你收灰,要睇下邊隻岩自己,一開始一定會有d難,第2,3幅牆就愈黎愈靚,同埋幾核突都好,仲可以省砂紙省平,我諗你你可能冇興趣自己DIY,我自己DIY做我又覺得幾enjoy
咩意思?意思係最易DIY?
其實出面有d商家野換磚好多都分幾part做,費事影響到人
叻人:教完你都唔會勁過我
廢人:教完你我咪冇得撈?
真,興趣兩個字係好撚重要
有心同無心
無心一定衰過搵人做
Diy大部分人都唔靚 連玻璃膠都未識唧
自已diy 攪多數都係窮同多時間
有錢 就比人做啦
時間留番比自己享受生活 或者用黎搵多d錢
睇埋條片先講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞