裝修佬: 裝修期間業主唔好問問題,否則就係主動申請爛尾!

623 回覆
1753 Like 63 Dislike
唔滿意咪自己落手做
我外家同埋屋企人都做裝修公司 睇佢哋都係生意越做越有 所以我都見到唔少好既同差既老闆/師傅/客人

只可以話你遇人不淑 但我真係衷心講 熟人介紹,未必一定好 但最少會見到結果

呢幾年多咗好多人開設計公司 好多老闆連基本嘢都唔識 佢就係到接客 之後再搵第間裝修公司做 嗰啲就要小心

其實香港好撚多行業都好黑暗 唔使針對裝修嘅 講暴利一定唔夠魚檔同車房
我就係咁,裝修爛尾,啲天花同牆身唔夠半年已經裂晒
又冇咁多錢揾人再整
去買支填縫膠 好過用灰
打工個班,多做一日多一工糧,當然hea做啦,3日做完既野7日先同你起貨,打工仔心態

自己接job個班,起完貨就可以做下一間,愈快手愈多錢,吃lunch飯都未落肚就即刻開工
歐美大把
香港人唔識自己黎又想平又想高質
有啲自己接 都係每日1工人咁計
British gypsum hardball and multifinish
個天花個範圍太大,都唔知點填
唔係陰角位?
騎樓天花,起碼有一呎
咁換窗換門冷氣做喉又點攪?
自己都做倒??
問多兩句就話自己申請爛尾
下下用人哋間屋嚟威脅
試吓剪頭髮嗰陣問洗頭水邊款 染髮劑用咩牌子
然後個髮型師話再問就剪柒你個頭

係呀 最近裝修爛尾
好撚憎啲仆街裝修佬呀
其實點解外國可以自己裝修係因為呢d係人地家教黎 老豆可能細細個就同無幫自己屋企維修由細做到大有基本手門係度 睇下d youtube google下就一理通百理明 講真你想自己裝修之前有無揸過鎚仔用過鋸?手門都無斷左幾隻手指都未裝修完
講你又唔識
晒時同你解釋都係工數黎
挑走及產走鬆既灰 落紙帶放紙帶灰
你呢句都幾勁,
有料自己醫病
有料自己揸飛機
有料自己做國家主席
你話係咪係囉
典型行內人對自己專業有自尊心 人地話可以自學就起晒桿

靠學師勞動得番黎經驗 你既知識來源只會黎自果一兩條路
未必差既但係咪最好你自己都唔會知
但自學既知識可以從好多唔同途徑得番黎, 比較完再決定用最好果套去做
你睇醫生會唔會攞Google答案質疑佢?
你搭飛機會唔會攞Google答案質疑佢?

問唔緊要 上網睇少少就質疑人 應該邊行都會閪你面
五金舖有得賣?
曾經睇過件,問完佢1個病徵再問第2個,ex 鼻水問題再問下肚痛咁
佢話我做乜唔係前枱度同姑娘講,話睇多1個症狀要哂多5分鐘
我心諗你睇完我鼻頂多咪2分鐘,我仲要唔係每事問既人
真係精彩
睇良心裝修就知啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞