劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
噉我唔知教會 同 文化沙龍 喺你眼中係咪同一樣嘢
其實你有野不妨直接講,因為我唔係好明你想表達啲咩
一黎我唔覺得有參加教會侍奉係啲咩值得稱道嘅大事。
二黎我唔認為佢嘅「組織能力」同香港人應唔應該接納佢有關係。呢種係由00年代開始嘅典型港漂口吻,我地港漂比你地舊香港人高學歷有錢有能力,你地應該接納我地成為新香港人,香港應該由更有能力嘅新香港人主導。假設一個人好有能力,但佢心繫中華,唔通都要接納佢成為同儕?唔明呢種邏輯點黎。
以我嘅了解,作者係香港教會新一代嘅組織者嚟
並唔係單純參與侍奉

篇文入面無一段係話作者自己「比你地舊香港人高學歷有錢有能力」「所以我應該被接納」
如果有,麻煩quote返
對「學歷、錢、能力」嘅崇拜,反而係作者喺篇文入面批評(不論港漂羣體定係香港本身)嗰個位

當然更加重要嘅係
篇文入面點樣反映到佢心繫中華
如果有,麻煩quote返

// 我唔認為佢嘅「組織能力」同香港人應唔應該接納佢有關係//
接唔接納同「組織能力」本身無關,同佢嘅社羣認同以及文化表徵有關
但係「組織能力」同佢批評嘅「底氣」有關。有落手做嘢嘅人自然講嘢大聲過得把口嘅人
我諗大家都無謂扮傻扮睇唔到,作者呢種行文一睇就係最典型嗰種00年代尾到10年代中嘅文青型港漂。廉價九成反共不反中,甚至討厭政治,熱愛探討文學電影女性主義,欣賞張國榮黃耀明hocc,想以香港人自居但唔願拋棄中國人身分,最後兩邊唔到岸,感概香港唔包容,中國唔體諒,感到非常委屈,深信最後「陸港」會重修舊好,認為香港融入中國乃大勢所趨,亦係好事,只有一小撮「目光短淺底層青年」因為買唔到樓而將怨氣發洩落無辜嘅港漂身上。
聽你口吻你似好熟呢個作者,你自己心入面清楚符唔符合以上特徵。

佢嘅階級姊妹就係黎明呢種南來文人,負責教化你班不服王化嘅香港蠻夷。你講普通話佢會溫情款款咁讚你講得好好,唔使驚有口音。你唔肯講就略帶委屈狀,輕輕咁講雖然香港人好唔包容,但我會默默承受,我信終有一日「陸港」會冰釋前嫌。

如果佢係一個心繫中華嘅人,咁佢同佢嘅組織又關香港人咩事?
佢有幾多「底氣」關我咩事?佢個base係中華民族,如果佢真係咁愛香港,點解佢唔係統戰其他港漂拉攏佢地去香港嗰邊,而係同香港人講我就係香港人,我唔care你地點諗,你地代表廢墟,我代表重生?

你呢種講法令我諗起個港推經典笑話,何君堯同管浩鳴係香港民族凝結核
據稱呢個就係作者,但成件事好撚混亂,條tweet明明係自稱一個有女嘅男人,但篇文就話自己係個有仔嘅女人。
好有可能係兩條友一男一女夾份砌篇文岀黎。

呢個tweet入面,對香港嘅愛睇唔到,組織能力都睇唔到,南來文人嘅傲慢倒係表露無遺。
https://twitter.com/huqingxin/status/1640175925831794688
// 如果佢係一個心繫中華嘅人,咁佢同佢嘅組織又關香港人咩事?//

噉個重點就在於佢嘅組織同工作都係圍繞香港而非中華民族由始至終都係你先入為主走去話人中華民族啵

// 九成反共不反中,甚至討厭政治,熱愛探討文學電影女性主義,欣賞張國榮黃耀明hocc,想以香港人自居但唔願拋棄中國人身分,最後兩邊唔到岸,感概香港唔包容,中國唔體諒,感到非常委屈,深信最後「陸港」會重修舊好,認為香港融入中國乃大勢所趨,亦係好事,只有一小撮「目光短淺底層青年」因為買唔到樓而將怨氣發洩落無辜嘅港漂身上。//

你講嘅成段嘢同篇文講嘅完全相反啵lol
你自己都po咗全文出嚟,有無睇過㗎

// 你講普通話佢會溫情款款咁讚你講得好好,唔使驚有口音。//
唔係喎,宜家似係某啲香港人走去噉做

// 點解佢唔係統戰其他港漂拉攏佢地去香港嗰邊//
篇文入面直頭有講啊
佢咪就係噉做

// 而係同香港人講我就係香港人,我唔care你地點諗,你地代表廢墟,我代表重生?//
因為佢真係有落手落腳做嘢所以我咪話「組織能力」同畀唔畀人接納係兩回事,但係同論述嘅話語權/底氣有關
又,「廢墟」「禮崩樂壞」呢啲諗法都真係唔係作者自己講先,由朝到晚都成堆香港人講香港已死
// 條tweet明明係自稱一個有女嘅男人//

你大概搞錯咗佢講嘅「條女」係乜意思
作者係女性,同個男人結咗婚
「條女」係佢稱呼某位女性好朋友嘅昵稱,如果無估錯應該係何桂藍
Ching,詐傻扮懵就冇意思啦。你既然同作者相識,你自己好清楚呢種標準港漂,黨國中華分分鐘連黨都唔反,整個「開明派」岀黎就即刻對共產黨充滿希望,信會民主改革。

你嘅邏輯終點無可避免就係管浩鳴係全香港最有「底氣」嘅人,你自己諗下有冇問題。呃人ok,呃埋自己就唔好啦。
咁個重點就係在於管浩鳴組織下嘅聖公會,係咪切合嘅類比
我當然無講過所有組織都係一樣啦,如果咁計的話全香港最有底氣嘅應該係駐港國安公署至啱

至於篇文作者係咪「整個「開明派」岀黎就即刻對共產黨充滿希望,信會民主改革」嘅温中呢
我會話目前都無乜證據支持呢種誅心
佢貼啲微信羣組嘅港漂粉紅言論出嚟屌 我就見過幾次
Why not?
管浩鳴同作者一樣,又係教友,又有自己組織,組織同工作又係圍繞香港,又係成日盼望「陸港」共融,睇埋新tweet,原來仲同管浩鳴一樣認同中國對香港主權。
點解後者就有「底氣」,前者就冇?我覺得管浩鳴啲「底氣」多到就谷爆添。
https://twitter.com/huqingxin/status/1640300705826340866

管浩鳴工作點樣圍繞香港?圍繞佳哥?拉闊嚟講,要講底氣 管浩鳴邊夠國安公署嚟
盼望「陸港」共融?點樣共融?
認同中國對香港主權?邊個位「認同」?定係覺得無影響就會無影響?

我覺得最有「底氣」就係你引用嗰隻著名港推白卡賓,鐘意大道理指點江山,叫人參軍打仗交血税,自己做逃兵移民,除左網上鳩吹現實最叻係旅行媾女,「底氣」勁過上帝
其實同我行開你作為純正中華民族,「底氣」係唔使加引號,因為你呢位支那人講支那話,天經地義
我覺得最有底氣就係你引用嗰隻著名港推白卡賓,鐘意大道理指點江山,叫人參軍打仗交血税,自己做逃兵移民,除左網上鳩吹現實最叻係旅行媾女,底氣勁過上帝

真係唔知,多謝港支教導,依家貼多次
階級本能其實就係健全常識既泉源
港推未必人人意識到台灣階級地位急劇上升
但最起碼係會覺得所謂“港漂”宜家農奴翻身再用進步主義言論
嚴厲斥責麵包師傅既嘴臉同行爲顛覆階級秩序
是可忍,孰不可忍
關除左籍都係一場階級衝突,好似孔子、馬克思一類破落貴族即使身處邊緣都絕對唔會容忍少正卯-魯國下等煽動家、巴枯寧-斯拉夫農奴出來搶咪
https://agora0.gitlab.io/blog/initium/2023/03/24/INITIUM-这不是一篇-港漂-自白书-一个移民的身份宣言.html

全文
令人欣慰嘅係,大部分港推一遇上呢種事,都會急速綠白化,剩低複雜物堆忿忿不平(正確地)指出港推燒到埋身就情不自禁咁用上廢台派logic
階級本能其實就係健全常識既泉源
港推未必人人意識到台灣階級地位急劇上升
但最起碼係會覺得所謂“港漂”宜家農奴翻身再用進步主義言論
嚴厲斥責麵包師傅既嘴臉同行爲顛覆階級秩序
是可忍,孰不可忍
開除左籍都係一場階級衝突,好似孔子、馬克思一類破落貴族即使身處邊緣都絕對唔會容忍少正卯-魯國下等煽動家、巴枯寧-斯拉夫農奴出來搶咪
冇睇文 懶得睇
我唔認為香港同香港人範圍內依家有任何組織喺未來可以有統治一方嘅能力
除非條友個教會每個女人至少生到3個細路 先算laa

可以做個思想實驗
香港人嘅組織 或者香港境內其他人嘅組織 想像下 如果要同偷運人蛇控制唐人街地下經濟嘅福清幫莆田幫之類 對陣
依家戰鬥力相當嘅 應該得巴基
莆田幫大概就係未來一旦支共呢個壓力煲蓋揭開之後長江以南會出現嘅社會自組織嘅平均水平

第d嘢 話之你寫文章寫到繡花咁靚 都係得個殼
總人口數以及人口增長率
金錢per人
武力per人
合作程度

我估一個組織嘅戰鬥力可以根據呢4個指標來評估
依家香港族頂櫳得金錢同合作算勉強合格 (排除咗紅藍黑絲 排除咗得把口嘅黃豬 淨低有心並且出力搞獨立嘅香港人)
原來又係上海妹 吳越做題家
佢之所以有「港唔港漂」嘅困惑 因為佢係北方人 唔係東南亞海(南中國海)北岸嘅百越人出身
熟悉香港文化嘅舊廣東人,東南亞嘅「華人」,等等,佢哋遷到香港都唔會有呢個疑惑
海洋東南亞同陸地東南亞(Zomia)都係十分之diverse嘅世界。每個人都可能有幾重身份,講幾種語言,同時同幾個culture打交道。佢可以同時保持自己身份認同,又完全融入本地社會。李嘉誠同時係潮州人同香港人,而兩種身份唔會有衝突。依d嘢北方編戶齊民好難理解嘅。
有任何猶疑,有一秒覺得自己可能係「港漂」嘅人,實係北佬。
鹽叔偷食|女粉絲揭露講大話要墮胎 趁老婆大肚出軌
https://lih.kg/3348088
以你的標準,出面所有組織應該都fail
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1641480838838726664

第一個馬鶴齡的任務大概就是湘粵贛根據地內定的趙紫陽,配合擔任牛友蘭、呂正操角色的何際元建設統戰時期的根據地。日本提前投降,打亂了原定計劃。馬鶴齡去了台灣,但土學生是不能充分開發其機會價值的。南洋黨組織有更合適的人選,第二個馬鶴齡得到了第一個馬鶴齡提供材料製作的傳奇。

第二個馬鶴齡夫婦帶著傳奇來到1950年的香港,開始了長期潛伏的新任務。第一個馬鶴齡回到新解放區,可能以新名字派往新疆或其他地方的工作組。老家相識人員在歷次運動中失蹤,於是一切就天衣無縫。這些都是無證據猜測,但情節是符合黨在相關時間地點的幹部政策的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞