劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
食環署你地係咪癡撚線架,大年初二掃哂成個深水埗地攤
https://lih.kg/jxwPES

#不排華行嗎
#審查社媒刻不容緩
#連登仔可以當晒做老鳳堆爺爺看待
危地馬拉食蕉
唔只香港文明
即使係以粵語為載體嘅嗰d「中華文化」
我依家有個睇法 就係呢d嘢上溯至多去到乾隆一口通商 至今300年唔夠
好多嘢更加係1841年廢除廣州一口通商、香港開埠之後先興起

求祈舉個例 所謂「國樂」 廣東音樂嗰種國樂 應該就係晚清以來珠三角商業繁榮d人先得閒有錢玩樂器 加上受西洋樂器影響

粵語區嘅音樂、藝術、民俗,好多都唔係乜柒中華文化,而係引進嘅歐美技術/文化。
原來星加坡都有豹2
Singapore Army acquired 96 ex-German Leopard 2A4s, including 30 spare tanks. A number were upgraded with additional AMAP composite armour in 2010 by IBD Deisenroth and ST Kinetics and renamed Leopard 2SG in October 2010. By 2019, it was reported that Singapore had taken delivery of 158 Leopard 2A4s and 45 Leopard 2A7s. However, the Singapore Government has denied that it received deliveries of Leopard 2A7s.

星加坡總動員可以有40萬訓練有素嘅兵
It has an approximate active strength of over 71,000 full-time personnel and is capable of mobilising over 352,500 reservists

香港人口雖然兩倍 總動員可以出到幾多人
同香港可比嘅惡劣局面 Armenia算唔算
三面都係敵人
敵人係美國嘅盟友
剩低唔係敵人嗰邊Georgia自身都難保 而且同俄狗為敵
Georgia後邊俄狗係美國嘅敵人
敵人Azerbaijan有油田 自己冇錢冇資源
敵人土耳其仲同以色列係frd 為咗對付伊朗
同俄國結盟就四面受敵 唔結就三面 但係美國為咗對付俄狗 以色列對付伊朗 未來幾十年應該都仲企喺土耳其呢邊
total war噉嘅開局可以點玩

Armenia打贏Azerbaijan先定香港獨立先
新加坡啱啱立國果時行募兵制,得啲印度人肯當兵,係以色列軍事顧問要求李光耀先行徵兵制
新加坡國防政策喺行毒蝦戰術,詳細喺點就唔知
香港一立國有必要模仿佢哋
毒蝦戰術即刻唔會諗守城 全部軍隊去炸敵國
因為新加坡一比印尼打嘅話唔會守到
佢只好搞殘對方等對方徹退
https://youtu.be/DB_hXhZ8xLs
知識份子散沙末人的樣板
應該要等土耳其再冇利用價值 好似Ottoman噉企錯邊
即係要等到俄狗唔再係威脅 以及伊朗神棍倒台
或者土耳其無厘頭極端伊斯蘭化都得嘅 但係今時今日連saudi都越來越relax
印度、西藏、新疆、穆斯林嘅問題 有d kiu2 miu6
喺支那崩盤嗰陣
印度一定會幫西藏獨立 西藏會變成印度vassal
印度未來一定會同穆斯林持續衝突

如果係噉 我就幻想
到時印度佬同俄狗 會唔會軍事支持新疆支那開拓團 等佢哋去同穆斯林消耗
巴基斯坦一定接受唔到印度勢力往北擴張咁多 到時實支持新疆d穆斯林同印度作對

到時新疆亂足幾十年 好似阿富汗、西非Sahara嗰d地方噉 軍閥、jihadist混戰到世界末日
香港加入到東盟都執到了,指望軍事同盟不切實際,不如只係留返治安部隊宣佈不設防國家,無大粵則無香港

阿姨講過當年的集體防禦條約,其實只係美國卸波產物

美國人製造的集體安全體制本來是要求,美洲條約組織、東南亞條約組織、中央條約組織直到北約一路下去,大家都是能夠自己維持自己,不用美國管,美國只給一點象徵性的山巔之城的模範帶頭作用,你們學我不就得了嗎?你們之所以搞不好,都是因為你們沒有學好。你看,我給你表演一下,你學一學。我可沒有想到,在我把士兵復員了、把歐洲都放棄了以後,他媽的,大韓民國像一個紙糊的架子一樣倒下來,我還得動員沒有打過仗的新兵去給你們打仗。

https://vocus.cc/article/5fa03a0ffd89780001d26e91
韓戰前李承晚問過美國攞軍事裝備,美國驚佢北伐先唔肯俾
張X賢借錢唔還,苦主們見字請入
https://lih.kg/3287902

我估多數係要同本地”勢力團體“講數
始終政治都係財政軍事
支爆既時候渣住槍同錢既基本上就係現行”政權“
最後我地既貢獻可能只係將個大義名分交俾呢班人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞