劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
我都覺得好驚訝
好似比藍人包圍咁
張獻忠肯定係打著敍利亞自由軍旗號的八個大大
然後梁家傑又點知自由軍會衰到咁
香港民族唔夠人 起碼都要諗科技搭夠
睇下美國d勁人 Oklahoma bomber或者Marvin Heemeyer
Heemeyer用水泥同鋼板改裝推土機嘅技術水平 試問有幾多人有
條友仲裝咗cam 個cam仲裝咗3吋厚防彈膠板 仲裝咗壓縮空氣去除塵
https://youtu.be/rzvjh1xw4PM
湯家驊呢d冚家剷居然可以大模斯樣去泰國旅遊 冇人買起佢
黃圈幾時培養到海外做瓜人嘅水平
牆頭草永遠最多呀
全球化mnc 開到全球都有
只係在於支那而言會係由部分贏麻到全面贏麻
經濟方面只會隨時間一路一路咁少

香港要獨立其中一個情況係軍事重要性上既轉變
台灣係二戰後初期未係一個軍事據點黎
係直到韓戰爆發台灣個地理位置先變成島鏈戰略既中點

香港情況都一樣
美國既印太戰略沿著舊有島鏈一路伸延至馬六甲海峽到印度
東北亞到台海基本上已經固若金湯無咩好驚
唯一得南海支那仲有機會偷雞
目前美國對南海個取態仍然係比較模糊
即使有越南呢一類潛在盟國都未能構築成一條防線去secure 南海北線既安全
變相係印太戰略入面南海變左個好大既buffet sea
香港個機會睇呢個buffet sea幾時升格成要變地中海程度既嚴守

對於支那而言,一尊佢自身目前欠缺一場勝利為佢保駕護航
綜觀東南西北,佢最大贏面係南海
只要個戰略目標係係封鎖線內取得勝利,更進一步係因為南海成功被支那內海化左而令中南半島全面倒仰哂向支那
呢幾點支那應該仲搏到

當支那決意做到呢個位時
盟軍要阻止支那來犯就要適當地攻佔南海沿岸地區去secure 南海北線既安全
香港就變成呢條北線既中點
咁香港獨立就變左一樣必要既野要去達成
呢樣真
佢哋:俾錢買起人,唔通自己郁手咩
點解呢度啲好撚勁香講萌族會响連登講而唔係示範一次?
只要美帝白皮書唔肯提及香港,香港只淪為人權及商業必爭之地

謹記一樣嘢:人權唔會為你帶來更多嘢,西藏已經係好重要例子
咁呢度啲香講萌族呢?
隨住全球化結束同和平演變中國正式破產,呢堆在支設備好大機會收唔返,上海Tesla工廠同理
唔係喎,呢度啲香講萌族成日都建軍建國戰場殺敵咁㗎喎
伯母陳玉珍幫解手軍人肉掃雷先啦
同意 南海油氣田同航線係可以變成東南亞戰爭嘅誘因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞