劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
雖然你留言淨係為咗抽水 但係我都可以講下有咩要做
唔只d人去旅行 仲有靜雞雞移民嗰d

首先至緊要嘅就係情報 要喺湯家驊泰國旅行途中deoi lam佢 計劃就唔可能佢去到泰國先做
起碼佢買咗機票/book咗酒店 就要收到風
跟住先plan落手方案同走佬方案

所以港族起碼要做到收到風先
一係有人(香港本地嘅航空公司、旅行社、政府內鬼、目標人物嘅親友同事)報料
一係旅行目的地嘅人報料
一係hack佢電話/電腦
一係hack航空公司/政府

另外有種可能係 做個局引人去外國某個地方 可能為傾生意 可能為叫童子雞 whatever
引佢去嘅 噉本身d行程安排都係你設計gaa laa 噉就未必要旨意收風/hack
但係技術資金同時間都唔會使得少

所以所有嘢 又指向我曾經提過嘅 海外港人組織、情報收集系統

而黃圈嘅往績係 連針都保護唔到
2020年11月3日 33歲前電訊公司男技術員去年中非法使用公司系統,將多名警員及警員家屬個人資料「起底」,並將其中一名家屬資料供給Telegram頻道,早前被裁定3項不誠實地獲益而取用電腦罪,以及一項披露未經資料使用者同意而取得的個人資料罪罪成,成首宗經審訊後被定罪的針對警員網上「起底」刑事案,被告今(3日)在區域法院共被判囚兩年。

2021-09-27 入境處女文員利用其工作之便,多次進入處方系統,竊取215名包括官員、司法人員等資料,並交予包括「老豆搵仔」等起底群組,她早前認罪,被判入獄3年9月。2020年8月,網罪科經深入調查後,發現一名前入境處女文書助理於2019年9月至2020年8月期間,透過自身工作的便利,最少超過200次登入入境處的電腦系統及查閱,從而取得最少215人個人資料,包括政府官員、司法人員、警務人員、政治或公眾人物,以及他們的家屬等。

2018年01月24日 督察涉嫌在佔領期間利用警隊電腦系統、在社交媒體洩露七警案同袍資料,警方調查下揭發他電腦的硬碟藏有大量兒童色情片段及照片。被告早前承認一項不誠實使用電腦罪,及被裁定管有兒童色情物品罪名成立,就兩項控罪去年在區域法院被判共27個月監禁。
你噉講 有樣嘢 我之前睇唔明嘅 就make sense
蟹軍整登陸艦嘅速度唔夠其他船快 打台灣冇理由咁少登陸艦

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E4%BA%BA%E6%B0%91%E8%A7%A3%E6%94%BE%E5%86%9B%E6%B5%B7%E5%86%9B%E8%88%B0%E8%89%87%E5%88%97%E8%A1%A8#%E4%B8%A4%E6%A0%96%E8%88%B0%E8%89%87%E5%88%97%E8%A1%A8
呢樣嘢必須要有大台
點會冇,呢個post已經集合咗全港最勇猛鍵盤戰士同最有謀略暖氣軍師
你要學孫文刺殺唔收黑錢的清官同維新泛民,唔係學汪兆銘刺殺個曹爽大將軍載灃
呢個post有人爆買阿布泰咩?原來香講萌族連字都唔識,講流邊度夠呢度啲軍師流
最慘香講萌族鍵盤戰士連呢啲都縮沙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞