劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
https://twitter.com/RfaCantonese/status/1628318689551437825
實際上中文大學比較廣大民小更加瞭解錢穆
由錢穆幫蔣介石奶袋底嘅熱衷程度可以判斷岀,佢如果生在今日,一定會熱烈支持習近平永續連任同帶領中華民族偉大復興。
一日仲有d傻閪捧住呢d反共華人當寶 香港就始終都仲係Chinese

講支語嘅支人錢穆反唔反共 關講粵語嘅香港人咩事?
South Vietnam,Indonesia,Malaysia嗰d人會唔會覺得錢穆係偉大嘅反共知識分子,好值得歌頌?
d傻閪覺得佢關事 = 心入邊fing唔甩大中華情結
「依家嘅Chinese係假嘅Chinese。錢老師嘅Chinese先係真Chinese。真Chinese嘅中國係美好善良嘅。」
「中國共產黨係假共產黨。我哋真馬克思主義者先係真共產黨。真共產黨嘅共產國家係utopia。」
駁唔到
做倫敦金嘅唔一定全部呃人,都有倫敦金agent真心幫客搵錢架
真共產主義根本無國家
Full communism到stateless communism都唔知
其實烏克蘭係咪真係咁值得北約無限軍援
https://lih.kg/3314733

https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1629274341123784704
其實都是在模仿九一一以後的美國國土安全部,整合各部門分割的信息和職權。只是黨強政弱內重外輕,依靠胥吏和豪傑維持的地方治安必定崩壞。胥吏和豪傑失去GDP利益集團的羈縻和改革開放經濟的分紅,不復為體制所用。龍騎兵地區變得非常狹窄,在軍閥混戰中處於更加不利的地位。

自由亞洲電台
@RFA_Chinese
據香港《明報》消息,下周中共二中全會將審議 #黨和國家機構改革方案,傳聞將有重大改革:
公安部與國安部將脫離國務院系統,改為隸屬新成立的直屬中共中央的 #中央內務委員會(暫名),整合公安、移民、戶籍、交通、反恐、反間諜、民政部的社會組織管理等功能,類似俄羅斯聯邦內務部功能框架,引熱議
d聽床師失敗在於只能夠用歷史套落去未來
點知雜狗次次都有新花款
香港做大茶飯真係好難走得甩
人哋有預謀碎屍棄屍都走唔切
https://twitter.com/Message_fromdf/status/1629117010922688516?t=w9ToovFJUNqbDXJIg75uFA&s=19
大蜀民國排華不力的下場,就係比郭文貴搭便車,同戴妖金鍾佔中係同理
所以陳同佳咪去台灣
郭文貴嗰壇嘢我覺得應該仲唔可能過蜀國

至於劉原post提到大陸戰爭同新world order
我諗到樣嘢 就係太多人高估全球經濟對made in china有幾依賴
除咗iPhone同d電子產品 稀土礦之類 支那多數出口商品都係consumerism推動嘅垃圾來 可有可無 完全可以替代甚至唔用住 例如嗰d家用電器 聖誕裝飾 shein牌山寨時裝
World economy冇因為covid而崩潰。未來亦唔會因大陸戰爭 支那工廠忽然出唔到貨 而崩潰。
世界開始「依賴」支那(生產垃圾)最遠只可以追溯到2000年左右 至今不過20年
covid已經有得睇 支那清零的確打亂航運市場 但d產品好多唔係必需。同opec減產、烏克蘭戰爭推高糧價比根本唔算乜。

尤其是近年對華政策嘅tension、covid、烏戰幾樣加埋,已經同鬼佬政府打晒預防針,要將d必需品、藥品生產線擺返歐美國內。過多5年支那就算突襲台灣,世界嘅準備會比今日充足好多。
太平洋戰爭台灣仲打算延續二戰捷克路線
對於我哋呢d喺continent嘅人 台灣嘅失敗比勝利應該更好
台灣失敗應該係令東亞局勢最緊張嘅scenario 實穩拖晒美日落水
印尼獨立戰爭其實有唔少唔肯投降既日軍幫印尼人打荷蘭軍同英軍
日籍解放軍
姓黃條友話自己台語人但係寫支語 username係pinyin
一邊抱怨支那國民黨 一邊繼續寫支語
Google條友 見到個貓樣真係寡人笑撚咗 同世柒有得揮
佢話自己老豆老母對上都係世居台灣嘅台語人
啫係比國民黨早一百幾十年去台灣嘅閩南佬zaa maa
佢d閩南人祖先咪同多數香港人d粵人祖先一鳩樣 知識分子階層99%都係康有為嗰種尊華攘夷嘅支那膠
佢d閩南人執冷戰死雞依家仲有個島ROC(Taiwan)偷笑laa
東南亞同中亞幾多民族都冇自己國家 畀人滅族都冇人知
講乜柒法理建國 東歐嗰d都話可以追溯去乜叉公國 Pakistan喺歷史上從來冇過 咪又係噉建國 Balochistan反而建唔到
蔡曾激烈叫喊 無人報警 鄰居:「亞仔聽朝要返學!」
https://lih.kg/jBEvoS

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞