劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
67好似冇咩老黑參與

雙十就有十四 水房 和記嗰啲
5刀匪闖中環派對房劫200萬現金 1男子被捕
https://lih.kg/3276797

97之前匪有大規模統戰國民黨在港組織
幫派應該係89到90年代投共
64大游行之後有黑社會收order搞事
原來香港膠官咁閪弱智 要人將支文新聞翻譯成英文 彭定康就話唔識支文啫 70年代已經認中關社嘅人點解要睇譯成英文嘅支文新聞
近數月調回新聞處總部,晉升署理新聞主任,於上環海港大廈六樓大眾傳播研究組工作,月薪約五萬餘元,其職責是每天早上整理傳媒的新聞報道,並翻譯成英文,供高級官員上班閱讀。她每天清晨六時前須返回新聞處上班,七時許須完成新聞翻譯,提供譯本給高官參閱。

油麻地豪宅「御金‧國峯」公務員夫婦同墮樓亡
https://lih.kg/3276568
依單野好多年前既喇喎
btw,條仔個樣成個馮煒光咁款
黑社會歷史其實都係香港歷史幾緊要一part
各位喺度估估下 其實反映咗好似冇人做呢d歷史研究?
基本上唔會有政府/學術機構funding 要靠個研究者自己有錢做field research
諗辦法搵到d老古惑仔做oral history可以係第一步 再諗辦法查下政府檔案 同社團有關嘅 cross examine下
呢個校長啲文筆都幾好笑
https://lih.kg/3276619

唔只係政治問題 事實上係人口問題
教會喺100年前嘅珠三角 60年前二戰後嘅香港
都係面對龐大嘅人口增長嘅社會
開學校好似開鋪頭噉 供不應求 幾時使憂居然會冇學生

What we are witnessing, is the decline of the Cantonese society.

因1757乾隆一口通商而生嘅粵語文化 最後climax係1980s嘅香港
由九七移民潮到依家一路嘅變化 只係呢個文化嘅衰亡過程嘅開始

好似Venice、Malacca、Calcutta呢d,曾經都係盛極一時、稱霸一方嘅大商埠。如今衰敗之後,都唔至於變成爛地嘅,但佢哋如果冇衰敗,應該係今日London new york嗰d政治經濟中心。
香港未來即使衰敗,如果一個大一統中國嘅格局唔變,第日嘅人懷念今日香港之繁華,就好似今日嘅支人懷念揚州秦淮風月,蘇杭天堂一樣。

所以未來係睇我哋點做。HK end up做Venice定係Netherlands,Malacca定係Singapore,喺我哋手上。
真浩南吳志森叫後生仔唔後行差踏錯,認命做社畜
感覺劉皇發系圍頭一直首鼠兩端

而且圍頭佬同和記都無特別親密
我依家態度都係放棄算
要做嘅嘢太多 更加緊要嘅嘢大把 呢d歷史研究係好有意義 但係我都無能為力 冇錢冇人冇時間去做呢d

我嘅一貫睇法就係呢d問題根源都係大中華膠思想

同99%香港社會都冇laalang嘅饒宗頤可以搞個文化館
但係香港歷史、社會研究 起碼d大本d嘅書 多數都係d鬼佬寫

令我諗起 人生最後30年喺香港度過嘅張發奎 佢嘅oral history係Columbia U嘅夏蓮瑛,即係一個揸美國大學人工嘅吳越人,做嘅。而依家d訪問資料好似得返英文稿,中文版係從英文譯返過來(由另一個吳越人胡志偉幾十年後譯嘅

香港本位嘅歷史研究、歷史教育 正正面對中華同心圓障礙 破咗CCP propaganda,後邊仲有國民黨/民國propaganda,再到中國,再到中華文化,再到漢字。
破得晒嗰d經已鳳毛麟角,有心機再返轉頭同d大中華膠對牛彈琴真係聖人。
董馬向三家 國民黨投共無縫交接
姨都講過東亞無強宗教組織

最有組織力已經係幫派
未來黑社會有人做左國父就可能會有funding
以前英國人留低d冗員來
英國:BNO簽證承諾不變
https://lih.kg/3277245

我見到呢個post標題,諗住入面應該都係慶祝兼吹奏下大英帝國,點知入到去原來係成班人屌英國唔肯縮短年期甚至屌英國唔肯平權

香港華人要求好多,貢獻好少,而且升米恩斗米仇。世界各國只會理性得岀一個結論,就係你越幫香港華人,佢地會越憎你,因為你永遠唔會符合到佢地要求。你好似美國日本德國咁唔幫佢,佢地反而會對你充滿敬畏。
未必係 發源石硤尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞