劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
能夠維持但不能輸出秩序嘅究竟算唔算費拉
不斷消耗現有秩序
冷漠但又未至於互害嘅香港人又係費拉定末人?
香港係色目人
有沒有看富貴逼人第二集?
https://lih.kg/3255865

e.g.法輪功、華人民主書院,蛤蟆已死,法輪功全體投白區黨時間到了,而陳健民本身就係文化中國人
立dee的六四論同阿姨如出一徹,二三十歲似腦燒,係兒登仔無產階級屬性容易帶風向,e.g 繁體支那、English人血饅頭論
我會叫附庸色目階級形容羅馬附庸的世界都會末人
附庸色目階級>秩序無產階級
我講緊鄙視鏈唔係倒天罡,趙家奴中的霸主依然係阿D唔配姓趙
但有一樣野係真嘅,就係要真正融入當地社會,唔係咁容易,亦冇得速成。
而家啱啱移民最亢奮嗰班,有唔少對未來有脫離現實嘅極高期望,佢哋黎緊幾年應該會食唔少悶棍,有部分跌返落黨國中華豬籠草都唔岀奇。

而家好多移民kol,都係好專注咁讚外國天氣好好,細路讀書好開心,地方好大,社會support好好諸如此類。呢啲都係真但只係生活上好表面嘅部分,其他部分我唔知佢地係唔想提定初黎到埗未經歷到。

例如外國要搵一份穩定長工唔易,要搵一份有發展路向嘅穩定長工更難。又例如外國尤其是細地方比好多香港人想像中更注重connection,冇connection會錯失好多機會,冇咁多國際金融中心高質精英空降屈機,山卡啦柒頭頂禮膜拜故事。
仲有好多地方資訊你唔住得耐識得多人你係唔會知,你唔知就會撞好多板,你就會覺得生活好痛苦。

我唔係老撚土咁踩移民撚,但見到而家有好多人移民都有不切實際嘅期望,而當佢地期望落空,就會露岀弱點,容易比大中華病毒感染。
上世紀英國加拿大岀唔少呢種移完民反而變得更奶支嘅華人。
唔只早年港燦移民係咁,當年受老毛嘅召嘅歸蝈專家都係喺呢種背景下返去“建設祖国”
夾邊溝從來都唔只gag
大劉皇室堡爆seed怒屌柱男
https://lih.kg/3256740

D comment費拉到
黃金神棍同劉仲敬都話過依班歸蟈磚家根本無研究能力,係自由世界既科研都只係做啲執頭執尾既下把位。佢地只不過係想用佢哋偷師返黎既技術返蛆蟈出人頭地

黃金神棍仲話果班磚家攞晒啲技術出黎之後仲想過人上人既生活,毛澤東心水清,送晒佢哋去夾邊溝
企圖階級彎道超車失敗,然後對西方社會生岀恨意,結果對黨國中華豬籠草蜜汁完全冇抵抗力。

前幾日有個post,係話細個喺英國讀過書,好憎英國,而家為勢所迫要移民英國,好唔開心好猶豫。
條友憎英國嘅最大理由,係自己原本讀九龍塘名校天之驕子眾星捧月,去到英國變成一個柒頭nobody
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞