劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
大嚿死咗
https://lih.kg/3302337

高自聯學

雨傘時,我記得佔領區內有位頗有見地而又勇猛善戰的手足跟我說,這裏表面上看起來的確見到好多「黃絲」,但當你以大部分黃絲帶的邏輯思維跟藍絲作對比,細嚼分析後會發覺兩者的思考方式,都是把立場當成自身認同的一大部分,唯一不同的只是立場上的分歧罷了。這句說話正正道出了香港30年社運界最致命的弱點。
https://twitter.com/SimonTW12/status/1623788938258423808?s=20&t=Ef3dUS0ZbkmUqYywVnxvew

我覺得其實又唔使咁在意蠢人嘅說話,如果你係正確嘅話,無論佢地平時講野有幾搶口,佢地最後都要身體很誠實咁跟隨你。

就好似當年恥笑辱罵本土派係loser唔包容專恰善良嘅中國老百姓以及無辜嘅香港警察,唔識對準政權,扑野妹游蕙禎西瓜琦黃瓦全蛇鼠一窩嘅人,最後都要一臉悲壯咁高呼西瓜琦嘅光復香港時代革命。
至於點解佢地可以毫無心理負擔咁轉換角色,又或者企圖重新發明本土派源流,就係另一個問題。

路徑選擇至關重要,技術性問題係其次,大家根據自身狀況努力就得。
「路徑選擇至關重要,技術性問題係其次,大家根據自身狀況努力就得。」

啱,所以香講萌族戰士只需要努力咁响連登開嘴炮網上殺敵建國
即係咁,香港民族主義者做成點,恐怕唔輪到同我行開你呢位立志為中華民族奉獻,誓要核平台灣嘅中國香港華人輪斷…
香講萌族一直都同中華民族一樣係嘴炮族,冇分別
只有在無知的黑暗
先會覺得天下烏鴉一樣黑
華人擅長都一樣學
Really ? 呢度咁多位香講萌族戰士有邊位現實係軍人?請舉手統計下人數
啱,所以成為香講萌族只需要兩個字「鳩吹」,不過我比你地望得更遠,我支持香講星際萌族,建立香講星系
我又唔介意你話我車大炮,連登就係你地嘅戰場,歡迎用你地嘅嘴炮攻擊
咁佢呢個公務員咪現行反革命
又堆哥同事❓🤣
老鳳呢d基層公務員吃黨飯砸黨鍋,小罵大幫忙
係咪即係堅做野,香講萌族日日鳩吹成立軍團但點知冇人有軍事技術冇個打得
似你唔知自己講乜喎,時間會證明吖嘛,我建立香講星際萌族,一百幾廿億年後會證明我係啱,唔使而家就落定論
我諗呢度除咗中國香港華人同我行開,冇人唔知香港民族建構仲有漫漫長路,但咁唔代表呢條路係冇意義,亦都唔代表毫無成果。
同我行開呢個華人而家嘅嘲笑,唔係咩新鮮事,以前本土派比泛民嘲笑攻擊得少?

只要你嘅路徑符合演化趨勢,其他人笑唔笑唔會有影響。本土演變成港獨,當年高高在上打壓本土嘅泛民同大中華撚息微。
最睇唔起本土嘅一眾小梁文道同文青都唯有寄生本土,自稱理性務實本土派。而家屌支那人周街乞食同屙屎嘅政治文青,廉價七成就係當年屌柒本土法西斯搞鳩水貨客嘅和理非非。
劉仲敬:香港民族的林中路
https://lih.kg/1497711
2016年

香港獨派只需要詳細追溯百粵文化和諸夏文化的古老分歧、鄉土共同體和大一統帝國的新仇舊恨、殖民主義和共產主義的前因後果,就足以將民族史學的原材料升級為政治民族的立國神話。密茨凱維奇播種的地方,自然會有畢蘇斯基收割。兩者之間只需要一個極小的知識分子團體,像日本神社的祭司一樣忠心耿耿地守護民族神話的魂器就足夠了。只要時間足夠漫長,總會出現足夠多的機會視窗。迫害和失敗對他們的事業非常有利,冷漠和忽視才是他們最大的威脅。

香港民族主義者只有及時整合草根階級,才能避免香港重蹈上海的覆轍。他們沒有必要爭取勝利,只要確保鬥爭長期化就足夠了。他們比任何其他人都更適合領導低成本的社會運動,不為即將過時的經驗所誤。歷史已經越過那些「知道太多謬誤」的老人,將保衛本土、構建民族的重任放在他們稚嫩的肩上。我們不應忘記:愛沙尼亞的中學生拿起武器保衛祖國的時候,比他們還年輕。團結工會的代表步入圓桌會議的時候,比他們更加缺乏經驗。他們成功的根本原因不在天主教會的道義支持和美國工會的社運培訓,而在於共同體的有機聯繫。沉默的大多數期待自己的代言人,為時已經太久。
依家泛民主派死晒係監獄,我哋就加封成佢哋最討厭的香港民族英雄,飯民得光環,香港愛國者佔據飯民生態位資源,民主中國人求仁得仁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞