劉仲敬對香港評論整合 (15)

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
特別係啲「講」獨派
有錢有時間緊係同條女旅行先,參軍咪搞,其他野你搞掂佢

阿行開哥作為中華民族永遠不能分離嘅一部分,喺佢眼中,香港民族主義者自然做咩都令佢睇唔過眼
移左民既港豬好過留港既港豬
畢竟搞到咁大點都要回一回氣
同埋香港民族需要一個大後方
去到大後方呢味野做起上黎同做港豬無咩分別

當然點樣connect番本土就技術問題時間解決
你無知到衝出黎柒我唔怪你
我只會講你班人再係咁做
唔會做到咩野,只會繼續佗衰家

包括果位公務員
【突發】47人案阿布泰林景楠改為認罪
https://lih.kg/3280258
那政府為甚麼會有這種自相矛盾的行為呢?我相信這與政府的財政收入仍沒法擺脫對賣地收入的依賴有關。在這種情況下,政府就不自覺地想把地價維持在一定的水平,以免政府沒法從賣地方面獲得應有的收入。

現實是,每年來自賣地的收入,都佔政府財政收入的一個大比重。如果連同物業交易的印花稅與地產商的利得稅一起去算,特區政府的財政收入中,有四分一至三分一是與地產有關的。這叫政府怎可能不設法維護土地市場的價格水平。

於大部分普通市民而言,他們雖然不喜歡高地價所導致的社會效果;但他們亦明白,若是政府失去了來自房地產方面的收入,就得徵收其他的稅項去補缺口。最大的機會是引入銷售稅。這對基層市民帶來的傷害,可能比高地價的後果還要嚴重。

方向係要有,但目前更需要既係站穩住腳
目前海外港人個base未夠大
而且目前全球環境差左好多
點都搞掂左自己先好幫人(明明呢樣野係常理係唔明班港推圈做咩突然間苦行僧上腦)

另一點香港走既人未夠多
搞到話語權上海外港人仲係輸緊比港共
海外無論想搞咩野都好
本土唔weak番些少
海外港人都好難搶到個話語權

就好似我係國安法個post咁講
香港目前個景況keep多5年到應該會爆煲(經濟上)
有可能係本土有d大鑊野發生
因而刺激到海外港人有實質行動
認罪不可恥
反正支式法庭咩法律細節都哂氣
寧願順住共意,拿拿聲出返黎好過
呢樣野我諗到個好得意既情況
會唔會港共同發展商玩一拍兩散搞空置稅
又係嘅,建立香講萌族第一樣要做緊係同條女日日扑生隊軍隊增加人口,做完啲粗重嘢邊有力搞其他
你應該唔會係產生岀,自己作為中華民族一份子,yes我而家留言好mean成功寸鳩香港民族嘻嘻好勁嘅快感呀嘛?

其實呢,同我行開你作為一個華人,堅決支持中國核平台灣,你已經係一個期貨死人,支那有十四億同你一樣嘅人礦/菜人,你估嘲笑攻擊香港民族嘅菜人會少?呢度冇一個人認真對待過你嘅華人言論,當你小丑喳。
當我咩冇所謂㗎,你估咁講我會唔會收聲丫嗱,最緊要睇住你地日日鳩吹互吹都好有娛樂性
睇你啲國民黨老契驚快速佈雷器驚到標屎個樣仲有娛樂性
多謝支持
國民黨驚關我乜事
支唔支持台灣買快速佈雷器等你解放台灣果時可以唔要對腳
香講萌族如意算盤,我去扑女參軍你去
支持買,根本冇撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞